Aderarea României la Uniunea Europeană ne-a adus multe beneficii, dar totodată și unele obligații care decurg din calitatea de stat membru – scrie senatorul bihorean Florian Bodog într-o postare publicată pe Facebook.
O astfel de obligație, continuă acesta, pe care statul român o are încă din 2018 (când a pierdut un proces la Curtea Europeană de Justiție) vizează recunoașterea căsătoriilor gay între cetățenii străini.
La nivel european, adaugă Florian Bodog, a fost nevoie de mult timp ca astfel de abordări să fie asimilate și acceptate. În România, acest “progresism” este încă la început, iar lucrurile trebuie bine explicate.
Ministerul de Interne a inițiat un proiect legislativ (de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.194/2002 privind regimul străinilor în România) care prevede că solicitarea de viză poate fi însoțită și de certificatele de căsătorie sau actul doveditor al parteneriatului civil, indiferent de sexul soților, dacă aceste acte au fost emise de alte state ale Uniunii Europene.
Cu siguranță, mai scrie senatorul bihorean, Guvernul nu va lua nicio decizie înainte ca inițiatorul proiectului de lege – ministrul Cătălin Predoiu – să explice foarte limpede despre ce este vorba și care vor fi consecințele noii reglementări.
Poporul român este tolerant cu minoritățile de orice fel, dar nu trebuie forțat, pentru că efectul ar putea fi contrar scopului vizat. În mod cert, această chestiune nu este o prioritate pentru România în acest moment.
Trebuie subliniat, totuși, că NU este vorba de recunoașterea căsătoriilor gay între cetățenii români, ci de o reglementare care vizează strict cetățenii străini care și-au oficializat deja relația homosexuală într-un alt stat UE. (sursa)