Recent publicația RTL Nieuws a dezvăluit faptul că există legături ascunse între Țările de Jos (Olanda) și Rusia, de când Vladimir Putin a inițiat invazia din Ucraina. Guvernul lui Mark Rutte a emis 91 de derogări de la sancțiunile impuse de Occident, iar acum s-a comunicat că nave ale Moscovei blocate în portul Rotterdam, încărcate cu îngrășăminte, au fost trimise în state din Africa, după ce ONU a acordat permisiunea.
Producătorul rus de îngrășăminte Uralchem-Uralkali a convenit cu Țările de Jos, Estonia și Belgia să furnizeze în Africa încărcături de îngrășăminte blocate în aceste țări, a informat sâmbătă agenția de știri Reuters, preluată de Nasdaq.
Șeful lui Uralchem, Dmitri Konyaev, a spus că grupul „colaborează activ cu ONU pentru a organiza livrări gratuite către Africa a peste 262.000 de tone de îngrășăminte minerale care au fost „înghețate” în țările UE”
Țările de Jos au declarat vineri că, în urma unei cereri venite din partea Organizației Națiunilor Unite, vor permite expedierea către Malawi a 20.000 de tone de îngrășământ rusesc care au fost blocate în portul Rotterdam din cauza sancțiunilor împotriva unei persoane ruse, pe care nu a identificat-o.
Autoritățile au spus că o condiție a acordului este ca persoana sancționată și compania rusă să nu câștige nimic din tranzacție. Potrivit oficialilor ONU, primul transport de îngrășăminte donate este de așteptat să se îndrepte spre Malawi în săptămâna viitoare
Exporturile rusești de cereale și îngrășăminte nu sunt blocate direct de sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina, dar Moscova s-a plâns că sunt perturbate deoarece sancțiunile afectează accesul la finanțare, asigurări și porturi.
Menționăm faptul că ministerele din Țările de Jos au protejat numele companiilor din țară implicate, valoarea tranzacțiilor scutite și sectoarele de afaceri în cauză, care au făcut schimburi comerciale cu Rusia, în timpul războiului din Ucraina.
Informațiile au fost considerate ”sensibile pentru companii”, conform Ministerului de Externe din Țările de Jos. Mai multe autorități din țară, precum ministerele de Externe, al Economiei, Finanțelor, Infrastructurii și Educației au voie să acorde derogări de la sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei, pentru ”a permite un grad de flexibilitate în cazuri specifice”, a afirmat un purtător de cuvânt.
Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor din Țările de Jos a emis derogări astfel încât 34 de nave rusești să poată accesa porturile olandeze, de exemplu, pentru că transportau mărfuri importante precum aluminiu și alimente, conform NL Times. (sursa)