Procentul de majorare a pensiilor rămâne o necunoscută, deși mai sunt aproxmativ două luni până la finalul anului. Reprezentanții coaliției de guvernare, PSD – PNL – UDMR nu reușesc să se pună de acord în privința cifrelor pe care să le prezinte populației. În vreme ce PSD vorbește de 10%, cei din PNL și UDMR avansează 15%, un procent mai apropiat de nivelul inflației. Legea ia în calcul doi indicatori la stabilirea punctului de pensie pentru anul viitor, rata inflației pe 2022 și creșterea reală a salariului mediu brut.

Procentul de majorare pentru pensii reprezintă unul dintre motivele de dispută din actuala coaliție de guvernare, alături de măsurile de compensare pentru prețul energiei. Toată lumea confirmă că pensiile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2023, însă nimeni nu are idee cu cât. Aceasta în vreme ce pensionarii își fac socotelile, cu sufletul la gură, încercând să deslușească, din declarațiile politicienilor, dacă vor avea șanse să supraviețuiască și anul viitor.

PSD vorbește de o majorare a pensiilor cu 10 – 11%, procentele fiind avansate încă din luna august, de către ministrul Muncii, Marius Budăi. La vremea respectivă, Budăi spunea că se bazează pe calculele specialiștilor PSD. Alături de el, cu o opinie asemănătoare, a ieșit public și Marcel Ciolacu, președintele PSD. Spre deosebire de cei doi, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, omul cu banii, a fost mai rezervat spunând că procentul de majorare va fi stabilit în funcție de mărimea bugetului.

În urmă cu câteva zile, însă, președintele Klaus Iohannis a crescut miza, vorbind despre o majorare în consens cu rata inflației, adică undeva în jur de 15%. Iar procentul a fost îmbrățișat, imediat, și de premierul Nicolae Ciucă, care a spus, la Arad, că Guvernul ar putea adopta o majorare de 15 procente.

Ce spune legea pensiilor despre procentele de majorare

Legea pensiilor stabilește că, începând cu anul 2021, valoarea punctului depensie ar trebui să fie trebuie majorată anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 45% din creșterea reală a salariului mediu brut, din anul precedent. Pentru acest an, INS a indicat o rată a inflației de 15,1%, iar unii analiști se așteaptă la o creștere constantă până la finalul anului.

Legea stabilește situațiile în care indicii de majorare, rata inflației și creșterea reală a salariului mediu brut, sunt negative. Nu face nici o referire la situația în care aceștia ating un nivel ridicat nemaîntâlnit.

Prognoza BNR pentru trimestrul III din 2022 arată o inflație de 15,1%, la același nivel cu cea din trimestrul II. Bancherii iau în considerare, însă, o scădere a inflației, în trimestrul IV, la 13,9%.

Scenarii de calcul a procentului de majorare

Conform INS, în luna august (cea mai recentă disponibilă) salariul mediu brut pe economie a scăzut față de luna iulie 2022, însă a crescut față de august 2021 cu 12,8%. Dacă inflația medie pe anul 2022 va fi de peste 10%, iar jumătate din creșterea reală a salariului mediu brut se va păstra la peste 6%, pensiile ar trebui majorate cu peste 15% de la 1 ianuarie 2023, conform metodei de calcul pentru anul 2022.

Pe de altă parte, ministrul Marius Budăi a spus că majorarea ar trebui să se facă conform valorii indicilor din 2021, dat fiind că 2022 este un an atipic din punct de vedere economic Aceasta având în vedere inflația ridicată. În plus, inflația pentru anul 2022 va fi stabilită abia la finalul primului trimestru din 2023, când legea pensiilor va fi deja în vigoare.

Dacă se merge pe inflația din 2021, se va merge și pe jumătate din creșterea reală a salariului mediu brut din 2021, raportat la 2020. În luna decembrie 2021, conform INS, salariul mediu brut era cu 7% mai mare decât cel din decembrie 2020. Cu o inflație anuală în 2021 de aproape 8%, asta ar însemna, conform legii aplicate pe datele din 2021, o creștere de minim 11,5%, după cum relatează infofinanciar.ro.

Articolul precedentFacturi mai ieftine la curent. Când va intra în vigoare Ordonanța și cine va beneficia de ea
Articolul următorOlanda nu vrea România în Schengen, dar arată bunăvoinţă Kremlinului. Zeci de companii au primit scutire de la sancţiuni