Mergem la cumpărături, trebuie să mâncăm, să ne îmbrăcăm, insă, în acest context neprietenos, este necesar să devenim suficient de cumpătaţi cu cheltuirea banului.

În timp ce pandemia a determinat mulți oameni să gătească mai mult acasă, multora insă le-a alimentat și apetitul pentru mâncare gata preparată, spre exemplu, comenzi online etc.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi cum să îţi stăpânesti pofta cheltuirii banului când vine vorba de mâncare sau alte produse comandate online peste bugetul pe care ţi-l permiţi.

Găteşte mai mult acasă şi fâ-ţi o listă de cumpărături de la care să nu te abaţi

Uitându-te la cum se duce inflaţia, a face piaţa sau merge la un magazin alimentar onorabil, încep să devină mult mai plauzibile decât o comandă sau o masă in oraş. Programează-ţi o zi pe săptămână pentru a cumpăra ingredientele necesare şi a gati acasă.

Mai mult, fă-o cu un scop. Scrie lista pe hârtie, ca pe vremuri, și respectă scenariul pentru a economisi bani.

Învaţă câteva reţete pe care să le poti face în bucătărie

Youtube-ul este la îndemană sau dacă netul este prea scump, la fel şi energia, o carte de bucate este “Dumnezeu pe pămant”. Nu ai cum să spui că lipsesc modalitățile de a învăța cum să gătești câteva mese decente. Cu puțină practică, vei manca mai ieftin şi mai sănătos.

Nu renunţa complet la o masă în restaurant

Sărbătorește-ți noul stil de viaţă, temporar, sperăm, cu o masă în oraş, o dată pe lună. Aşa primeşti şi o motivaţie pentru chinul pe care îl duci purtând o listă strictă la cumpărături.

Cumperi online cu scop

Dacă intri la întâmplare pe piața online, vei ieși cu ceva la care nu te așteptai si acre te-a şi costat. Evită să răsfoiesti fără scop site-uri de vânzări online, pentru a preveni cumpărarea lucrurilor de care nu ai nevoie.

Nu-ţi rezolva problemele spontan apărute cu produse noi

Cu puțină ingeniozitate, s-ar putea să descoperi că poți rezolva probleme simple cu articolele pe care le ai deja în casă sau, cel puțin, poți întârzia următoarea comandă online.

“Dezinfectează-ţi” feed-urile sociale

În ceea ce privește rețelele sociale, specialiştii în planificare financiară recomandă să reduci cu totul timpul de derulare, pentru a evita capcana de marketing.

Dacă ti se pare prea drastic, încercă să elimini reclamele, mai precis, atunci când ţi se difuzează un anunț într-o aplicație precum Facebook, caută opțiunea „ascunde anunţul” pentru a-l elimina din feed. Repetă de câte ori este nevoie.

Fâ-ţi un buget

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face să arunci o privire asupra ultimelor trei luni pentru a înțelege unde cheltuiești cei mai mulți bani.

Pentru cei care se tem de „cuvântul buget, fii siguri că un buget nu trebuie să fie complex. Există venitul lunar, scazi economiile și cheltuieli fixe iar apoi tot ce rămâne este ceea ce trebuie să cheltuieşti. Şi aici intervine “Regula 50/30/20”.

Găsește „de ce-ul tău”

La sfârșitul zilei, o mică introspecţie a sinelui ar fi nemaipomenită, pentru a înțelege care este motivul real pentru care trebuie să cheltui mai putin. Vrei să economiseşti pentru o vacanță sau pentru o pensie? Numai tu poți decide, iar când o faci, s-ar putea să descoperi că disciplina cumpătării devine mai ușoară. (ziare.com)

Articolul precedentEfect neaşteptat pe termen scurt. Războiul din Ucraina generează business pentru România: 1 miliard de euro intră în economie prin consumul suplimentar generat de refugiaţi
Articolul următorCum să devii miliardar. „Calea visatorului”, cea mai ușoară modalitate de a te îmbogăți, dar și cea mai grea