În topul cu 53 de țări, realizat de Bloomberg, România se află în prezent pe locul 41 și a petrecut aproape tot anul în a doua jumătate a clasamentului, cu excepția câtorva luni mai optimiste, din timpul verii.

Iarna a generat un nou val pandemic în cele mai multe țări occidentale, într-un moment în care o nouă variantă a virusului, Omicron, vine să stopeze sau măcar să încetinească eforturile de redeschidere a economiilor și de întoarcere la normalitate.

Cum se va descurca fiecare stat în parte în fața noilor provocări rămâne de văzut. Cert este însă că un top al țărilor care au gestionat cel mai bine pandemia în ultimul an arată că performanța anterioară nu este o garanție pentru succes. Sau pentru eșec.

Analiza Bloomberg, care a început în noiembrie 2020 și a monitorizat 53 de state din întreaga lume, a arătat că topul s-a schimbat aproape constant, în funcție de principalele evenimente ale pandemiei – începerea campaniilor de vaccinare, apariția variatei Delta și ridicarea restricțiilor.

Inițial, țările care s-au aflat în top erau cele care au folosit strategii stricte de control al pandemiei, inclusiv carantină și restricții la graniță.

Apoi, în top au urcat statele care au reușit să organizeze cele mai rapide campanii de vaccinare și să obțină o normalizare a activităților sociale și economice.

În cele din urmă, cele mai bune note le-au luat țările care au reușit să reducă numărul deceselor și să ofere cetățenilor posibilitatea de a duce o viață cât mai normală.

Câștigători și pierzători

Topul realizat de Bloomberg se bazează pe 12 indicatori, care includ controlul virusului, calitatea serviciilor medicale, acoperirea campaniei de vaccinare, mortalitatea și progresul către redeschiderea economiei.

Analiza întinsă pe un an întreg a arătat că nicio țară din top nu și-a menținut performanța până la sfârșit.

România ocupă în prezent locul 41, dar asta după ce a urcat opt locuri în ultima lună, odată cu reducerea numărului de infectări și decese. În octombrie, spre exemplu, la apogeul celui mai negru val pandemic, România ocupa locul 49, foarte aproape de ultimul loc.

Poziția țării noastre a fluctuat constant în ultimul an, dar România a urcat în prima parte a clasamentului doar în timpul verii, când numărul de cazuri era foarte mic, iar restricțiile în mare parte eliminate.

Citeşte întreaga ştire: Topul Bloomberg al țărilor care au gestionat cel mai bine pandemia în ultimul an. România, aproape de coada clasamentului

Articolul precedentRaportat la zilele noastre, patrioții adunați la Alba Iulia ar fi considerați niște ”iresponsabili” care au răspândit virusu’
Articolul următorRafila revine: vrea o reîmpărţire a atribuţiilor între DSU şi Ministerul Sănătăţii