Proaspăt ales vicepreședinte în cadrul PSD Bihor, Florian Sîrca s-a remarcat în ultima perioadă prin mai multe ieșiri publice în care a dezvăluit ce se ascunde de fapt în spatele conceptului vag de dezvoltare promovat de către actuala administrație PNL a Oradiei: forțarea legii sau, în cazurile și mai grave, încălcarea ei, cu efecte nefaste pentru cetățeni, mai ales din punct de vedere financiar!
L-am invitat pe Florian Sîrca, în prezent activ în mediul privat, dar cu o vastă experiență și ca fost șef al Poliției Economice Bihor, să ne răspundă la câteva întrebări.
————
BihorNews.ro: De ce ați lăsat mediul antreprenorial pentru politică?
Florian Sîrca: Experiența acumulată în mediul public și în cel antreprenorial m-a ajutat foarte mult să cunosc societatea în ansamblul ei și să pot să trăiesc realitățile cu care se confruntă toți cetățenii, adică și mediul de afaceri dar și oamenii, în viețile lor de zi cu zi.
Eu cred că esențial în dezvoltarea societății este să sprijinim antreprenorul, să creăm un climat concurențial sănătos în care Statul să aibă rol de partener și tocmai această experiență îmi va permite, la nivel politic, să sprijin mediul antreprenorial din Oradea și din Bihor, dar și să promovez politici mai bune pentru angajați, fie că lucrează în mediul public, sau în cel privat.
Astfel, eu nu am lăsat mediul de afaceri, în care am ales să activez, lucrez într-un domeniu în care implicarea politică nu îmi creează favoruri dar, încă odată, prin dialogul zilnic cu clienții, chiar și cu autoritățile locale, cu angajați, cu furnizori, cu parteneri, am realizat că, alături de întreaga echipă a PSD Bihor, pot contribui la dezvoltarea unui proiect politic care să aducă soluții reale, să aducă o alternativă mai bună pentru dezvoltarea zonei noastre și pentru rezolvarea problemelor oamenilor.
Afacerea în care activez este una de familie, iar fără sprijinul lor nu aș putea să mă implic în toate activitățile pe care mi le propun. Mie nu îmi place să folosesc cuvinte mari, sau clișee. Ca și noi, sunt zeci de mii de alte familii în Bihor, iar prin implicarea politică, alături de colegii din partid, asta vreau să realizăm împreună: contact permanent cu oamenii, cu realitățile lor și soluții pentru a le face viața, măcar un pic, mai bună și mai prosperă.
————
BihorNews.ro: Ce vă propuneți ca vicepreședinte al PSD BH?
Florian Sîrca: În calitate de vicepreședinte al PSD Bihor sunt coordonator al organizațiilor partidului din Zona Metropolitană Oradea, astfel că voi începe prin a-mi vizita toți colegii din zonă. Îmi doresc să lucrăm ca o echipă, să le ofer sprijinul meu, să aducem membri noi, să identificăm împreună cei mai buni candidați, ceea ce pentru mine înseamnă atât cele mai bune soluții pentru problemele oamenilor dar și, mai mult decât orice, oamenii cei mai apropiați de comunitățile lor, de viața de zi cu zi a cetățenilor.
Cred cu toată tăria că numai contactul permanent, prezența permanentă printre cetățeni poate aduce încredere, speranță și, în mod clar, rezultate. Este singura soluție! Nu propaganda, nu articole plătite, cum fac alții, nu un dialog mimat pe rețelele de socializare, ci dialog real, permanent cu oamenii și soluții, dacă este posibil, încă de a doua zi!
Este o muncă de durată, sunt conștient, și va dura, dar oamenii vor vedea că mă țin și de ceea ce cred și de ceea ce îmi propun. Eu nu vreau să ridic probleme doar pentru a le lansa public, ci vreau să caut și să găsesc soluții imediate, așa cum veți vedea de exemplu în subiectul stabilirii unor taxe și impozite, de către administrația liberală, prin încălcarea Constituției și a legilor organice în materie.
Vreau să aduc rezultate pentru oameni. De asta am intrat în politică și asta îmi propun.
BihorNews.ro: Ce înseamnă pentru Florian Sîrca conceptul de dezvoltare?
Florian Sîrca: Un concept real de dezvoltare nu poate exista decât dacă este așezat pe respectarea legii și pe un dialog real cu cetățenii menit să identifice nevoile lor imediate dar și cele strategice, pe termen lung. Clamarea dezvoltării comune nu poate fi o scuză pentru încălcarea legii și pentru împovărarea cetățenilor cu taxe și impozite abuzive, așa cum am dovedit că face administrația liberală. Pe zi ce trece, așa zisa dezvoltare în Oradea și în zonă, devine ostilă față de cetățean, nu îi face viața mai bună, ci mai grea și singurul așa zis rezultat e câștigul de capital politic pentru actuala administrație. Ori, asta nu este dezvoltare!
Actuala strategie de dezvoltare a orașului nu are la bază un dialog cu orădenii, cu probleme și nevoile lor reale. E ușor să plătești o strategie de dezvoltare a orașului care să bifeze anumite obiective de infrastructură, dar e mult mai greu, iar actuala administrație nu a făcut-o, să generezi o strategie adevărată, pornită de la oameni și, repet, aplicată cu respectul legii. Eu vreau să schimbăm asta.
Haideți să vă dau câteva exemple despre cum văd eu, din multele discuții cu oamenii și cu mediul de afaceri, dezvoltarea municipiului Oradea.
Relația cetățean – autoritate locală să fie complet digitalizată, ceea ce presupune să se poată depune și răspunde online la orice tip de solicitare. În acest mod orădeanul „pedepsit” la plata sumei de 8 lei /oră în parcarea din incinta Primăriei și zona limitrofă acesteia nu se va mai simți desconsiderat si „vinovat” pentru că trebuie să meargă la Primărie. Primăria Oradea are nevoie urgentă de restructurarea site-ului pentru ca orice informație să fie ușor de accesat, iar algoritmii de căutare dezvoltați într-o manieră mai inteligentă pentru rezultate relevante și complete pe un anumit subiect căutat.
Consultările publice cu privire la proiectele de urbanism care afectează anumite zone ale orașului, ori străzi, să se facă pe email cu toți cetățenii care ar putea fi afectați.
Asigurarea serviciilor publice în toate cartierele orașului (școli, grădinițe, creșe).
Modernizarea infrastructurii în cartierele mărginașe (străzi modernizate, apă, canal, gaz, parcuri).
Reașezarea taxelor și impozitelor locale cu respectarea Constituției și a legislației organice specifice.
Investiții masive și prioritare în energie verde pentru toate societățile subordonate Consiliului Local. În acest mod, se vor asigura utilități la prețuri mici pentru orădeni. Rolul instituțiilor subordonate Consiliului Local nu este de a realiza profituri incomensurabile an de an, ci de a servi cetățeanul la costuri rezonabile.
Reabilitarea termică a blocurilor vechi de locuințe. Acest lucru presupune și modernizarea instalațiilor care cauzează pierderi de agent termic și implicit costuri de întreținere mai mari.
Un plan de mobilitate urbană, raportat la toate investițiile imobiliare în desfășurare și la proiecțiile societăților comerciale de profil pentru următorii 10 ani.
Respectarea și garantarea dreptului la proprietate prin înlocuirea exproprierilor cu, așa cum este normal, cumpărarea, având la bază negocierea, chiar dacă unele proiecte s-ar amâna din această cauză pentru o perioadă.
————
BihorNews.ro: Ce credeți că lipsește în Oradea și în Zona Metropolitană?
Florian Sîrca: Problema cea mai gravă pe care am identificat-o până în prezent este deconectarea administrației liberale de la realitatea socială în care orădenii trăiesc, de la nevoile și așteptările lor. Implementarea unor strategii de dezvoltare specifice domeniului privat (construirea de hoteluri, companii aeriene) nu face decât să confirme ceea ce susțin.
Înainte de toate, liberalii să își amintească faptul că în anul 2008, având nevoie de votul orădenilor, au mers din poartă-n poartă și din firmă-n firmă pentru a sta de vorbă cu cetățenii, identificând și reacționând la nevoile lor. Acum, ajungând la o majoritate extrem de confortabilă, conduc județul și orașul discreționar, fără a mai ține seama de realitatea generată de dezvoltarea gândită de ei, în anii trecuți. Sacrificarea nevoilor orădenilor, a confortului acestora și a bucuriei de a trăi într-un oraș modern, vizitat de multi turiști, sunt rezultatul unei administrații care nu a înțeles ca majoritatea absolută de care se bucură, nu înseamnă putere absolută.
Acapararea majorității absolute în Consiliul Local si numirea unui prefect liberal, a dat nastere unor supralegiferari care împovarează oradenii cu taxe si impozite ilegale si desconsidera dreptul la proprietate.
Concret, principalele probleme identificate de mine sunt subdezvoltarea cartierelor mărginașe ale orașului, sufocarea multor zone ale acestuia din lipsa de investiții în infrastructură ca urmare a dezvoltărilor imobiliare rapide, lipsa de dialog si de transparenta decizionala, raspuns tardiv si superficial la petiții, informatizarea deficitară a compartimentului de urbanism, sacrificarea antreprenorilor locali in detrimentul celor străini, realizarea unor investiții extrem de costisitoare și cu impact redus asupra bunăstării majorității orădenilor (companie aeriană proprie, nod intermodal aerian în detrimentul celui feroviar care stagnează din 2014, subvenționarea companiilor aeriene străine din bugetul local, etc).
Și aș vrea să va mai spun ceva. Mie nu îmi place populismul, mai ales cel practicat de actuala administrație liberală din Bihor, pentru că nu aduce decât, eventual, imagine și nu rezultate, așa cum le văd eu, adică îmbunătățirea reală a vieții oamenilor, a salariilor pe care le au de exemplu.
De aceea, un lucru la care eu țin enorm și pe care îl voi dovedi în politică așa cum am făcut-o în mediul public sau în cel privat, este că dacă îmi dau cuvântul, dacă mă angajez la ceva, o fac pentru a duce la bun sfârșit acea inițiativă, împreună cu echipa din care fac parte. Pentru mine, o strângere sinceră de mână reprezintă o obligație.