Într-o conferință de presă susținută azi, Florian Sîrca, vicepreședinte al PSD Bihor, a prezentat două cazuri concrete ale unor orădeni afectați de hotărârea 896/2020 a Consiliului Local privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale în Oradea. Unul dintre aceștia, pensionarul Cristea Leontin, a fost și el prezent la conferința de presă transmisă live. Acesta deține o casă construită în anii ’50 și o livadă, utilizată ca atare, pentru care este obligat să plătească impozite ca și pentru un teren destinat construcțiilor!

Pensionarul a depus mai multe petiții la Primăria Oradea, în 2021 și 2022, dar răspunsul primit, pe lângă explozia impozitului pentru 2021, urmată de o nouă creștere în 2022, i-ar fi impus noi cheltuieli, pentru dezmembrarea terenului, de peste 4.000 de lei! Acum, orădeanul și alții ca el, cer să li se facă dreptate! Până în acest moment, nici acesta și nici alți orădenii afectați nu au inițiat o acțiune în Instanță pentru că, spune el, nu dorește să se bată cu morile de vânt.

Florian Sîrca i-a solicitat primarului Florin Birta să se sesizeze din oficiu cu privire la problemele prezentate. De asemenea, el a solicitat ca toți orădenii afectați să îl contacteze pentru a iniția demersuri legale comune, astfel încât, la fel ca și cei care au câștigat deja acțiuni în Instanță împotriva Primăriei Oradea, să obțină uniformizarea situației juridice a tuturor.

Conform Hotărârii de Consiliu Local, începând cu 1 ianuarie 2021, suprafețele de teren situate în zonele fiscale A și B pe care sunt edificate construcții se încadrează la categoria teren cu construcții conform prevederilor art. 23, alin. (3) din Legea 50/1991 a construcțiilor, respectiv art. 23, pct. A, lit. c) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului și publicității Imobiliare

Până la 31 martie 2021, proprietarii terenurilor reîncadrate conform pct. 13 vor putea sa depună cererea pentru redarea în circuitul agricol a unei părți din suprafața terenurilor.

Doar că nu s-a întâmplat așa.

Astfel, pensionarul Cristea Leontin deține un teren intravilan în suprafață de 5.000 mp, din care 1.000 mp curți construcții, cu o clădire edificată de 20 de ani și 4.000 mp teren arabil, în mare parte utilizat ca și livadă.

În 2020 achita un impozit de 500 lei, iar după intrarea în vigoare a aceste Hotărâri, respectiv începând cu anul 2021, achita 1.950 lei, pentru că întreaga suprafață de teren este încadrată abuziv la curți construcții.

Un alt exemplu, un teren de 1.500 mp din care 500 mp curți construcții și 1.000 mp arabil, plătea în 2020 un impozit de 400 lei, iar din 2021, un impozit de 1.200 lei.

Cum a fost posibil să ajungem la această reglementare, se întreabă Florian Sîrca. În opinia acestuia, schimbarea s-a făcut abuziv, cu nerespectarea Constituției și a legislației derivate, precum și cu largul concurs al prefectului județului, care a avizat o Hotărâre a Consiliului Local neconstituțională și nelegală!

În susținerea afirmațiilor sale, vicepreședintele PSD Bihor a enumerat încălcarea articolului 139, alineatul 2 din Constituție, dar și a articolului 465 din Codul Fiscal, precum și încălcarea unor norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal și a unor norme tehnice privind completarea registrului agricol.

De ce comite Primăria abuzuri și împovărează orădenii cu taxe? PSD Bihor a sesizat Avocatul Poporului!

PSD BIHOR, a anunțat Florian Sîrca, împreună cu cetățenii afectați, a sesizat deja Avocatul Poporului și va face demersuri pentru inițierea unei acțiuni în contencios administrativ împotriva Consiliului Local.

SOLICITĂRILE ADRESATE AVOCATULUI POPORULUI DAR SI PREFECTULUI JUDEȚULUI BIHOR

  1. formularea in conditiile art.24,art.26 si urmat. din Legea 35/1997, a unei sesizari adresata MUNICIPIULUI ORADEA, cu solicitarea de revocare partiala a HCL 896/26.11.2020 emisa de Consiliul Local Oradea – in concret – art.1 lit.B pct.6 si 7 si a actelor subsecvent emise in temeiul acestor dispozitii- abuzive si nelegale, repararea prejudiciilor produse persoanelor fizice si juridice si repunerea acestora in situatia anterioara conform inregistarilor existente anterior datei de 01.01.2021;
  2. In subsidiar – si in masura in care autoritatea publica locala nu va da curs solicitarilor dumneavoastra, cu efectele mentionate anterior, va adresam rugamintea de a sesiza INSTANTA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV COMPETENTA, cu solicitarea de – anulare partiala a HCL 896/26.11.2020 emisa de Consiliul Local Oradea – in concret – art.1 lit.B pct.6 si 7 si a actelor subsecvent emise in temeiul acestor dispozitii – abuzive si nelegale, repararea prejudiciilor produse persoanelor fizice si juridice si repunerea acestora in situatia anterioara conform inregistarilor existente anterior datei de 01.01.2021.

SOLICITĂRILE ADRESATE PREFECTURII

  1. formularea in conditiile art. 255 si urmat. din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, avand in vederea atributiile dumneavoastra de verificare a legalitatii actelor administrative emise de autoritatile locale, a unei cereri adresata MUNICIPIULUI ORADEA, cu solicitarea de anulare/revocare partiala a HCL 896/26.11.2020 emisa de Consiliul Local Oradea –in concret- art.1 lit.B pct.6 si 7si a actelor subsecvent emise in temeiul acestor dispozitii- abuzive si nelegale, repararea prejudiciilor produse persoanelor fizice si juridice si repunerea acestora in situatia anterioara conform inregistarilor existente anterior datei de 1.01.2021;
  2. In subsidiar- si in masura in care autoritatea publica locala nu va da curs cererilor dumneavoastra, cu efectele mentionate anterior, va rugam sa sesizati INSTANTA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV COMPETENTA, cu solicitarea de –anulare partiala a HCL 896/26.11.2020 emisa de Consiliul Local Oradea –in concret- art.1 lit.B pct.6 si 7si a actelor subsecvent emise in temeiul acestor dispozitii- abuzive si nelegale, repararea prejudiciilor produse persoanelor fizice si juridice si repunerea acestora in situatia anterioara conform inregistarilor existente anterior datei de 1.01.2021.

Nu în ultimul rând, vicepreședintele PSD Bihor, Florian Sîrca a anunțat că lucrează la realizarea unei aplicații online prin care orădenii își vor putea calcula singuri impozitele, în funcție de zona în care locuiesc.

Articolul precedentAJOFM Bihor: Bursa locurilor de muncă, mâine, la Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta. 1.400 de oferte!
Articolul următorA murit compozitorul Vangelis, renumit pentru muzica filmelor „Chariots of Fire”, „Blade Runner” și „1492: Conquest of Paradise”