DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 20.04.2022- 14.07.2022, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 5 focare de boală noi, pentru care conform procedurilor specifice, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În județul Bihor la data comunicării, sunt active 3 focare de boală, care afectează orașul Săcuieni cu localitățile: Săcuieni și Ciocaia.

Ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în perioada de referință, au fost stinse 7 focare de PPA, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare în localitățile Urvișu de Beiuș și Sânicolaul de Beiuș (comuna Șoimi), Fâșca (comuna Vârciorog), Petreu (comuna Abrămuț) și Călugări (comuna Cărpinet).

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate 2 cazuri noi, în fondurile de vânătoare FV 26 Păușa și FV 1 Curtuișeni, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 24 fonduri.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Director executiv,

Dr. REMUS OVIDIU MOȚOC

Articolul precedentAnunţul făcut de Registrul Auto Român pe care trebuie să-l cunoască toţi şoferii: Ce pot face de luni posesorii de maşini nu a mai fost posibil niciodată în România
Articolul următorInterviu cu beiușanca Iolanda Babău, câștigătoarea Miss World Next Top Model 2022