De la Insulele Baleare la Insulele Canare, trecând prin Barcelona şi Malaga, mişcările anti-turistice se înmulţesc în Spania, a doua destinaţie din lume, obligând autorităţile să ia măsuri pentru a concilia bunăstarea locuitorilor cu un sector economic crucial.

„Insulele Canare nu mai suportă”: sub acest slogan, un apel la manifestaţii a fost lansat sâmbătă pe insulele acestui arhipelag din largul coastei de nord-vest a Africii, apreciat pentru peisajele sale vulcanice şi soarele constant, relatează AFP.

Scopul este de a opri construcţia a două complexuri hoteliere în Tenerife, insula principală a arhipelagului, şi de a se asigura că locuitorii şi mediul înconjurător contează mai mult în faţa a ceea ce este considerat a fi un boom necontrolat al turismului.

“Insulele noastre sunt o comoară care trebuie apărată”, afirmă “Canarias se agota” (“Insulele Canare sunt epuizate”), colectivul din spatele acestei mişcări. Unii dintre membri au intrat săptămâna trecută în greva foamei pentru a pune presiune asupra autorităţilor.

Anul trecut, Insulele Canare au primit 16 milioane de vizitatori, de şapte ori mai mulţi decât cei 2,2 milioane de locuitori. Este un bilanţ extrem de ridicat, având în vedere “resursele” locale, spune Victor Martin, purtătorul de cuvânt al ONG-ului, care denunţă “o evoluţie sinucigaşă”.

“Duceți-vă acasă!”

Această furie nu este izolată, deoarece mai multe mişcări “anti-turistice”, care se bucură de popularitate pe reţelele sociale, au apărut în ultimele săptămâni şi în alte părţi ale ţării.

La Malaga, centrul turismului “sol y playa” (soare şi plajă) din Andaluzia (sud), autocolante cu sloganuri neprietenoase au fost lipite pe pereţii şi uşile unităţilor de cazare turistică (“Aici a fost casa mea”, “Pute a turişti”, “Duceţi-vă acasă”…).

Aceeaşi stare de spirit este valabilă şi pentru Barcelona şi Insulele Baleare, unde activiştii au montat panouri false la intrarea pe anumite plaje, avertizând, în limba engleză, asupra riscului de “căderi de pietre” sau de înţepături de “meduze periculoase”, cu scopul de a speria vizitatorii.

Printre nemulţumirile prezentate de locuitori se numără presiunea imobiliară, proliferarea chiriilor turistice obligându-i pe mulţi dintre aceştia să părăsească centrele oraşelor, precum şi poluarea fonică şi de mediu.

În Catalonia, care se confruntă de trei ani cu o secetă istorică, presiunea exercitată asupra rezervelor de apă de către hotelurile de pe Costa Brava provoacă iritare, chiar dacă autorităţile au plasat aproape întreaga regiune sub stare de urgenţă la începutul lunii februarie.

Conştient de “dezgustul social” provocat de supraaglomerare, José Luis Zoreda, vicepreşedintele organizaţiei patronale Exceltur, a dat asigurări presei că sectorul “nu are plăcerea de a bate recorduri” în ceea ce priveşte numărul de vizitatori şi, în schimb, a cerut marţi ca sectorul să “bată recordul de satisfacţie a publicului”, astfel încât “populaţia (să fie) mult mai binevoitoare faţă de afacerea (lor) decât a fost până acum”. (sursa)

Articolul precedentPeste 1.000 tineri români au șansa să călătorească gratuit în Europa prin programul DiscoverEU. Cum se fac înscrierile
Articolul următorFlacăra Olimpică a fost aprinsă cu 101 zile înaintea Jocurilor Olimpice Paris 2024