Guvernul britanic a anunţat lansarea unui program pentru primirea ”pe termen lung” a 20.000 de refugiaţi afgani, dintre care 5.000 în primul an.
“Avem o datorie faţă de toţi cei care au lucrat cu noi pentru a face din Afganistan un loc mai bun în ultimii 20 de ani. Mulţi dintre ei, în special femeile, au acum nevoie urgent de ajutorul nostru”‘, a declarat premierul Boris Johnson, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne.
El a spus că este “mândru că Regatul Unit a reuşit să pună în aplicare această măsură pentru a-i ajuta pe ei şi familiile lor să trăiască în siguranţă în Regatul Unit”.
Guvernul britanic nu a specificat intervalul de timp în care vor fi primiţi 20.000 de afgani, menţionând doar că este voeba de o măsură “pe termen lung”, dar acest nou program este inspirat de unul pentru refugiaţii sirieni care a permis stabilirea a 20.000 dintre aceştia în şapte ani, din 2014 până în 2021, notează AFP, citată de Agerpres. (sursa)
Cât de pregătită e România pentru acest val de migranţi?
Ţara noastră a atins în 2020 recordul privind solicitările de azil. 6158 de oameni au cerut protecţie statului român anul trecut, iar 667 din cereri au fost acceptate. Anul acesta, in primele 6 luni am atins deja peste 5100 de cereri, din care 338 au fost aprobate. Chiar şi aşa, Inspectoratul General pentru Imigrări are doar şase centre regionale pentru cazarea solicitanţilor de azil cu 1.100 de locuri în total.
În acest moment, capacitatea de ocupare a acestora e de 73%. Ajutorul de la stat pentru cei care cer azil în România este de doar 10 lei pe zi pentru mâncare şi 6 lei pentru alte cheltuieli.
În primele patru luni peste 6 mii de cetăţeni străni au încercat să treacă granţa cu ajutorul unor călăuze de naţionalitate română sau alta.
340 de dosare penale au fost deschise pe numele acestora. (sursa)