Aproape un sfert dintre familiile din România susțin că nu reușesc să se descurce cu banii de la o lună la alta. Mare parte dintre acestea se împrumută pentru a face față cheltuielilor curente.

Mulți dintre români se împrumută sau amână mai multe cheltuieli pentru a supraviețui de la o lună la alta, conform statisticilor INS. Astfel, 40% dintre familii nu și-au plătit facturile la timp, anul trecut. Una din patru familii de români susține că nu se descurcă cu banii și caută soluții pentru a face față cheltuielior curente.

Aproape un sfert dintre familiile din România a câștigat anul trecut mai puțini bani decât ar fi avut nevoie, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică. Drept urmare, ca să poată face față cheltuielilor, 10% dintre familiile de români au fost nevoite să se împrumute.

Conform raportului, nici cei care susțin că au suficiente venituri pentru a supraviețui, lunar, nu-și permit prea multe. Mai puțin de un sfert dintre cetățeni au avut posibilitatea să-și programeze concediul anul trecut. De asemenea, înlocuirea mobilei uzate a fost un lux pe care mai puțin de 10% dintre români nu și l-au permis.

Prețurile sunt în creștere

Românii susțin că cea mai mare parte din bani, aproape jumătate, se duc pe facturile la utilități, care au crescut foarte mult.

„Prețurile au crescut. Pentru a face față cheltuielilor zilnice care înseamnă mâncare, transport, oamenii consumă mai mulți bani și nu le mai rămâne posibilitatea achitării la timp a obligațiilor pe care le au”, a declarat Mircea Costea, analist financiar, citat de Digi 24.

Anul trecut, aproape 40% dintre familii au întârziat cu plata pentru facturile la utilități, cele mai multe întârzieri fiind înregistrate la energia electrică.

Situația s-ar putea înrăutăți, dat fiind că energia electrică și gazele s-au scumpit, astfel că numărul celor care întârzie la plata facturilor ar putea crește. De la 1 iulie, energia electrică s-a scumpit cu 23% față de decembrie, iar gazele cu 20%.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, anul trecut, 35% dintre români și-au cumpărat haine noi și doar 23,3% au mers în concediu. Procentul celor care și-au cumpărat echipamente electrocasnice a ajuns la 21%, iar a celor care și-au schimbat mobila din locuință la 9,3%.

Cîțu neagă realitatea din stradă

În ciuda statisticilor îngrijorătoare ale INS, care arată că nivelul de trai al românilor este în scădere, premierul Florin Cîțu este optimist. El susține că economia și-a revenit și merge foarte bine.

„Cifrele arată că economia României a depășit criza economică în doar un an, fiind cea mai rapidă revenire economică pe care a avut-o România după o astfel de criză. Cred că ultima dată a fost acum 100 de ani, dar pentru perioada următoare, îmi doresc două lucruri: predictibilitate și stabilitate în viața economică. 13, 6% este o cifră pe care cu toții trebuie să o ținem minte deoarece reprezintă creșterea economică din trimestrul II, anul acesta”, a declarat Florin Cîțu, marți seara de la Palatul Victoria.

În acest context, premierul a mai declarat că prognozele BNR care arată că inflația va crește la 5,6%, iar prețurile se vor majora, reprezintă doar o interpretare. El susține că salariile din România sunt din ce în ce mai mari.

„Asta este interpretarea dumneavoastră, este o estimare a BNR. Am văzut ieri nişte cifre foarte interesante, cum mai mult de 1 la sută dintre angajaţii din România au un salariu mai mare de trei mii de euro net, cum creşte ponderea celor care au salarii mai mari de o mie de euro, ceea ce înseamnă că (…) România nu mai este o ţară cu salarii mici, nu mai este o destinaţie pentru cei cu salarii mici”.   ”România are din ce în ce mai multe salarii mari, salarii mari în euro, salarii nete, ceea ce înseamnă România devine o destinaţie pentru investiţii cu valoare adăugată mare şi nu mai este o destinaţie pentru salarii mici”, a afirmat premierul. (sursa)

Articolul precedentProducția de prune, compromisă anul acesta: Prețul la țuică se va dubla
Articolul următorDupă 20.000 de sirieni, englezii iau și 20.000 de afgani. Noi avem 1.100 de locuri