România va elibera vize pentru peste 15.000 de cetățeni din Bangladesh, începând cu aceste zile și până în septembrie, conform datelor analizate de Profit.ro, dar este „puțin nemulțumită” deoarece nici măcar 10% dintre bangladeshii care au mers cu locuri de muncă spre piața românească nu au rămas în țară, plecând ulterior în alte țări, precum Germania și Portugalia, transmite ministrul de Externe, Dr. AK Abdul Momen.

Luna trecută, o echipă consulară din România a mers la Dhaka pentru a înlesni procedurile de acordare a vizei pentru cetățenii din Bangladesh.

Profit.ro a anunțat în vara anului trecut că o misiune consulară a României în Bangladesh a acordat, în perioada aprilie-iulie, peste 5.400 de vize de muncă unor cetățeni din această țară. La ambasada României la New Delhi, India, a fost alocat atunci personal suplimentar pentru acordarea vizelor de muncă.

Profit.ro a anunțat atunci că România se pregătește să aducă sute de muncitori din Bangladesh, dar și că mulți au fost prinși trecând ilegal în Germania.

De ce este important: Guvernul a aprobat pentru 2021 majorarea puternică a numărului avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în 2021 a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000. Pentru acest an a fost păstrat nivelul de 100.000 muncitori. Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam.

Mai este interesant: Profit.ro a relatat că străinii reprezintă 1,1% dintre angajații din România, cei din afara UE, SEE sau Elveția având o pondere de numai 0,84% din total. Numărul acestora este destul de redus, în contextul în care autoritățile au aprobat în fiecare an aducerea de noi contingente de doar câteva zeci de mii de angajați. (sursa)

Articolul precedentDupă Polonia și Ungaria, și Bulgaria vrea să interzică importul de cereale ucrainene. Comisia Europeană se opune
Articolul următorCampioni la sărăcie, printre primii la risipă. Românii aruncă milioane de tone de alimente pe an la gunoi