De mâine la prânz și pentru cel puțin două săptămâni Franța intră în blocaj, a anunțat în această seară președintele francez Emmanuel Macron. Suntem în război – a repetat acesta de mai multe ori.

Această decizie include plimbările pe stradă sau în parcuri. Restaurantele, barurile și alte afaceri care nu sunt esențiale se vor închide. Reuniunile de familie sunt interzise! Sunt măsuri excepționale, pe care țara nu le-a mai luat niciodată în vreme de pace! În magazinele alimentare, distanța de 1 metru între oameni devine obligatorie. Toate firmele care pot, trebuie să organizeze pentru angajați condiții de muncă la distanță. Toate abaterile vor fi sancționate pe tot teritoriul francez, inculzând departamentele și teritoriile din Caraibe, America de Sud, Oceanul Indian sau Oceanul Pacific!

Celor care până acum nu au respectat recomandările de securitate, Macron le aduce aminte că pun în pericol sănătatea și viața celor dragi! Dar, a adăgat acesta, francezii NU trebuie să aglomereze serviciile de urgență, ci să apeleze la medicii de familie!

Președintele Macron le recomandă de asemenea francezilor să stea acasă, să vorbească la telefon cu cei dragi, să citească și să nu dea crezare falșilor experți. Să regăsim sensul esențialului, a spus acesta.

Franța amână de asemenea turul doi al alegerilor locale. Primul tur a avut loc ieri.

Nu în ultimul rând, conform președintelui francez, se amână implementarea tuturor reformelor aflate în curs, inclusiv controversata reformă a sistemului de pensii care, inclusiv zilele trecute, a declanșat mișcări de protest.

Viața democratică și controlul Parlamentului (asupra Executivului, n.r.) trebuie să continue, a spus Macron.

Le datorăm celor din serviciile de sănătate și de urgențe toate mijloacele de care au nevoie, a continuat acesta. Măștile de protecție vor fi rezervate spitalelor și medicilor din toată Franța. Franța se va ocupa și de îngrijirea copiilor celor aflați în prima linie de apărare, în sistemul de Sănătate.

Macron a întărit și decizia de închidere a UE și a frontierelor Schengen pentru cetățenii străini, cu excepția celor europeni, pentru 30 de zile cel puțin, anunțată azi de președintele Comisiei Europene. El le-a mai cerut francezilor să contacteze, în ordine, ambasadele și consulatele Franței din străinătate, iar cei care doresc și au nevoie, vor fi sprijiniți să revină în țară.

Această criza sanitară, a spus Macron, va avea consecințe umane, sociale și economice majore. Însă, a adăugat Macron, nicio firmă franceză nu va fi lăsată să falimenteze și niciun francez nu va fi lăsat fără resurse.

Macron a încheiat spunând: vom câștiga, dragi compatrioți, rămânând uniți și solidari. Vă cer să fim responsabili împreună și să nu cedăm panicii și dezordinii. Toți vom aplica limitările impuse, fără excepție. Această perioadă ne va învăța multe lucruri. Multe certitudini și convingeri ne vor fi puse sub semnul întrebării. Să nu ne lăsăm impresionați. Să acționăm cu forță dar să reținem: ziua victoriei nu va semăna cu ziua de dinaine. Moral, vom fi mai puternici. Vom învăța impreună. Și vom face față împreună tuturor consecințelor. Tuturor consecințelor. Să ne ridicăm, individual și împreună, la înălțimea momentului. Știu că pot conta pe dumneavoastră.

Articolul precedentDEZVĂLUIRI! Șefi din ministerul Sănătății în izolare la domiciliu.
Articolul următorStarea de urgență. Decretul pentru penelizarea României? Șeful Antifraudă Oradea, demis!