♦ Dezvoltatorii estimează în continuare un declin al livrărilor pentru Bucureşti. Deşi datele oficiale pentru 2023 încă nu sunt finale, estimările din primăvară indicau că puţin peste 21.000 de noi locuinţe au fost livrate în total în Bucureşti şi Ilfov în 2023, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022.

Alina-Elena Vasiliu: Doar în cinci ani, mai exact în intervalul 2018-2022, în judeţele Cluj şi Ilfov, alături de municipiul Bucureşti, au „răsărit“ peste 30.000 de locuinţe, făcând din aceste zone raiul dezvoltatorilor imobiliari, după cum reiese din calculele ZF făcute pe baza datelor existente la Institutul Naţional de Statistică (INS), într-o analiză disponibilă în Atlasul de business al României, realizat de Ziarul Financiar. Acestea sunt, de altfel, şi cele mai puternice regiuni ale României din punct de vedere economic.

Datele confirmă tendinţele anilor ante­riori, urmând ca cifrele aferente anului 2023 să arate dacă şi-au mai făcut loc în această ligă selectă şi alte judeţe. Acestea urmează să fie publicate pe platforma Tempo a INS.

Despre Cluj este deja binecunoscut faptul că s-a dezvoltat mult în ultimii ani odată cu expansiunea companiilor – în special din IT-, care şi-au stabilit acolo se­diile, în vreme ce Ilfovul creşte în ultimii ani mai ales ca urmare a tendinţei bucu­reş­tenilor de a evada din oraş. Mai mult, în condiţiile în care apartamentele se tot scum­pesc de circa unu-doi ani, localităţile limitrofe Capitalei, situate în Ilfov, devin o alternativă pentru cei care nu au un buget necesar ca să-şi cumpere un apartament în Bucureşti.

În aceste condiţii, stocul de locuinţe din Bucureşti este în scădere. Cu 12.249 de locuinţe noi, Capitala a continuat în 2022 trendul descrescător, scăderea fiind de 8% (echivalentul a 1.095 de locuinţe) faţă de anul precedent. Cu doar doi ani înainte, în 2020, pentru prima dată, Bucureştiul devenise scena unui număr-record de case şi apartamente noi, dezvoltatorii fiind impulsionaţi de contextul pandemic să grăbească proiectele începute deja, de teamă că vor rămâne cu blocurile şi casele nevândute. Următorii ani au venit însă cu scăderi din cauza suspendării PUZ-urilor şi a blocării acordării de autorizaţii.

Dezvoltatorii estimează în continuare un declin al livrărilor pentru Bucureşti. Deşi datele oficiale pentru 2023 încă nu sunt finale, estimările din primăvară indicau că puţin peste 21.000 de noi lo­cu­inţe au fost livrate în to­tal în Bucureşti şi Ilfov în 2023, în scădere cu 1,3% comparativ cu re­zu­l­tatul înre­gistrat în 2022.

„Deja se esti­mează că se vor recep­ţio­na cam 17.000 de lo­cuinţe anul acesta în regiunea Bucureşti-Ilfov, faţă de 21.000-22.000 anual în trecut. În anii următori, nivelul va scădea dramatic“, spunea recent, la emisiunea online de business ZF Live, Ionuţ Negoiţă, proprietarul dezvoltatorului imobiliar HILS Development, cu mai multe proiecte în derulare în zona de est a Capitalei.

În rândul „campionilor“ în ceea ce priveşte numărul de locuinţe noi puse pe hartă se înscriu judeţe unde au fost livrate între 10.000 şi 30.000 de unităţi în intervalul 2018-2022. Este vorba despre Braşov, Constanţa, Iaşi, Sibiu şi Timiş, unde între 13.000 şi 26.000 de case şi apartamente au apărut în decurs de cinci ani. La polul opus, doar trei judeţe au bifat mai puţin de 1.000 de locuinţe livrate. Datele afe­rente anului 2023 vor arăta dacă ten­dinţele s-au menţinut şi în 2023.


► 21.328 de locuinţe au fost livrate la nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov în 2022, în scădere cu 3% faţă de anul precedent, în condiţiile în care în 2021 această regiune era în creştere.

► 22.010 locuinţe reprezintă recordul livrărilor pe piaţa din Bucureşti şi împrejurimi, nivel atins în anul 2021.

► Peste 95% dintre români au propria locuinţă, arată datele Eurostat, România adjudecându-şi din nou prima poziţie din Uniunea Europeană din acest punct de vedere. Media UE este de 69,9%. Datele sunt aferente anului 2021.

► Locuinţele cu patru camere au crescut ca număr de livrări cu 7% în 2022 faţă 2021, un ritm semnificativ mai redus faţă de avansul de 23% din anul precedent. (ZF.ro)

Articolul precedentMeciul unei generaţii: România întâlneşte astăzi Olanda în optimile Euro 2024 şi se luptă pentru o calificare istorică în competiţie. Cu un lot care valorează 92 mil. de euro, Tricolorii au reuşit un miracol, iar acum trebuie să se impună în faţa unui lot de 815 mil. euro
Articolul următorNoi avertizări de vreme severă în România: Val de caniculă, urmat de furtuni puternice. Cod galben în Bihor!