În urmă cu un an, peste un milion de concetățeni luau cu asalt granițele țării, după ce statele occidentale au introdus restricții ca urmare a COVID-19. Autoritățile au promis măsuri pentru a-i păstra acasă și a rezolva astfel o mare problemă: deficitul forței de muncă. Măsurile nu au mai venit, românii s-au întors în Occident, criza forței de muncă persistă.
În data de 4 mai 2020, Ludovic Orban, la acel moment premier, anunța că 1.279.000 de cetăţeni români s-au întors din țări europene.
Pe de o parte, autoritățile erau îngrijorate că aceștia aduc cu ei virusul, pe de altă parte patronatele erau bucuroase că astfel este rezolvată criza de forță de muncă prin care trecea România de câțiva ani.
Deși autoritățile au promis măsuri pentru integrarea rapidă a lor în economie, acestea nu au mai venit. Milionul de români reveniți nu apare în statisticile privind munca, sindicaliștii spun că majoritatea lor au plecat înapoi la lucru în Vest, în vreme ce patronatele se plâng că există în continuare o criză de personal în domenii precum construcțiile.
Soluțiile nu au mai venit
Soluțiile promise de autorități nu au mai venit, iar sindicatele spun că astfel majoritatea celor veniți au plecat înapoi în Occident, odată ce granițele s-au redeschis. Mai întâi fermierii din Germania au avut nevoie de forță de muncă la cules de sparanghel. De asemenea, a existat cerere mare pentru asistență socială și îngrijire de bătrâni, în țări precum Austria.
Concomitent, presa internațioanală a început să prezinte, tot anul trecut, condițiile improprii în care lucrau românii din abatoarele germane în pandemie.
Bogdan Hossu, liderul confederației sindicale Cartel Alfa, estimează că 800.000 de muncitori au plecat înapoi.
„Ei veniseră pentru că din cauza pandemiei se închiseseră locurile lor de muncă și nu voiau să rămână deconectați de țară, izolați. Practic, din milionul venit s-au returnat în proporție de 80%. Deci 800.000 au plecat înapoi”, a declarat, pentru Libertatea, Bogdan Hossu.
Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS), spune că românii veniți în țară odată cu pandemia s-au dus înapoi în Vest, pentru că România nu le-a oferit niciun ajutor sau vreo facilitate în pandemie.
„În marea lor majoritate s-au întors în Occident. Ei nu se văd în indicatori, nu a crescut numărul de contracte de muncă. Nu s-au dus să se înregistreze la AJOFM-uri și nu știm în mod real care e statusul lor. Nici nu sunt beneficiari ai vreunor măsuri, precum indemnizație de șomaj, pentru că nu au cotizat la bugetul de șomaj al României. Ei au fost împinși în piața muncii din România din cauza restricțiilor și a contractelor fragile pe care le aveau în Occident. Dar ce să facă în România? Ce le-a oferit România?”, se întreabă el retoric.
Citeşte întreaga ştire: Ce s-a întâmplat cu milionul de români veniți anul trecut din diaspora? Sindicatele spun că au plecat înapoi și dau vina pe autorități