DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 22.09.2021- 12.11.2021, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 12 focare de boală noi, iar ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 10 focare de PPA.

Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, este în prezent de 10, fiind afectate 9 localități: Cociuba Mare (comuna Cociuba Mare), Telechiu (comuna Țețchea), Salonta (oraș Salonta), Urvind (comuna Lugașu de jos), Leș (comuna Nojorid), Marghita (oraș Marghita), Serghiș (comuna Vârciorog) și Călacea (comuna Olcea).

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost diagnosticat 1 caz nou, în fondul de vânătoare FV59 Finiș – fond anterior afectat, astfel încât  numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA, fiind neschimbat de 19 fonduri.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

La această dată la nivel de DSVSA Bihor au fost procesate și finalizate prin despăgubire toate dosarele depuse în cursul anului 2021.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Director executiv,

Dr. Remus Moțoc

Articolul precedentANM: Vremea se răcește în toată ţara, cu temperaturi care vor ajunge chiar şi sub 0 grade
Articolul următorMedLife, intră pe piața stomatologică din Oradea prin achiziția pachetului de 60% din acțiunile celei mai mari clinici de profil din Bihor