În urma a două răspunsuri oficiale ale Iowa State University din Statele Unite la întrebările Libertatea, contactat de ziar Florin Cîțu a recunoscut miercuri seară că a terminat masterul în 2002, nu în 1999, cum apare în CV și cum a pretins până azi.

Florin Cîțu a scris în CV-ul oficial că, între 1997-1999, a făcut un masterat la Universitatea de Stat din Iowa și apoi, până în 2002, a studiat la aceeași universitate un doctorat, însă „fără dizertație”.

În răspunsul către ziar, Universitatea de Stat din Iowa spune că „Florin Cîțu a obținut un Master of Science în Economie pe 11 mai 2002. Datele noastre nu indică faptul că a primit un titlu de doctor”. 

Punând față în față CV-ul oficial al prim-ministrului și răspunsul Iowa State University, e adevărat că premierul nu a susținut că a obținut titlul de doctor, însă întrebările care se pun, în acest moment, e în câți ani a făcut masterul, când l-a terminat și ce înseamnă, concret, că a studiat doctoratul între 1999 și 2002, cum susține șeful Guvernului României? 

Premierul Cîțu a transmis, prin biroul de presă al Guvernului că, într-adevăr, „Dizertația pentru master a fost prezentată în 2002”. El nu a răspuns la întrebarea de ce și-a trecut masterul terminat în 1999, dacă finalizarea acestuia a fost, de fapt, în 2002, cum afirmă acum, după ce Iowa State a făcută publică data la cererea Libertății.

Pe fondul dezbaterilor privind lucrurile ascunse de premierul Florin Cîțu în legătură cu perioada studenției din Statele Unite, ziariștii au cerut date oficiale de la instituțiile academice din SUA pentru a verifica autenticitatea altor informații din aceeași perioadă, furnizate de politician. E vorba despre afirmațiile politicianului care țin de studiile universitare.

În declarații și în CV-ul oficial al șefului Guvernului României figurează două instituții americane de învățământ superior: Colegiul Grinnell și Universitatea de Stat Iowa. 

Grinnell College: „Confirmăm că domnul Florin Cîțu a fost studentul nostru și a absolvit cu o diplomă BA în Economie, în mai 1996” 

Florin Cîțu a început facultatea la Grinnell College în 1992, pe care l-a absolvit în 1996, potrivit propriilor declarații. Aici nu apare nicio contradicție față de răspunsul colegiului, oferit la cererea jurnalistului Recorder Laurențiu Ungureanu. 

Facultatea în Statele Unite durează patru ani, în comparație cu cei trei ani standard din Europa. Cîțu și-a încheiat studiile de licență în primăvara lui 1996. A terminat în primăvară, nu în vară, pentru că, în general, studiile din SUA sunt, ca sezon, devansate față de Europa. Anul universitar începe mai devreme, la finalul verii, dar se și termină mai devreme, în primăvară. La Grinnell College anul universitar ia startul în august și se încheie la începutul lui mai.

Am întrebat de două ori Universitatea, ca să nu fie o eroare

Libertatea a revenit cu întrebări la Iowa State University ca să fie sigură că nu s-a strecurat o eroare. Ziarul a subliniat că Florin Cîțu susține că a început masterul în 1997 și l-a terminat în 1999. Și că el mai susține că, după master, a urmat un doctorat din 1999 și până în 2002, fără a susține dizertația.

Facultatea a revenit și ea cu un răspuns. A spus că, într-adevăr, Cîțu a fost înscris la cursurile ei, în total, din august 1997 și pînă în mai 2002, dar că masterul și l-a luat în mai 2002. Iowa State nu a mai amintit nimic despre doctorat, pe care în primul email spusese deja că nu-l are în înregistrările facultății. 

Cîțu: „Programul de master a fost terminat în 1999”, dar „Dizertația pentru master a fost prezentată în 2002”.

Libertatea l-a întrebat pe prim-ministrul Florin Cîțu când a terminat masterul: în 1999, cum afirmă el, sau în 2002, cum a răspuns Iowa State University?

Ziarul a verificat ziua în care s-a încheiat anul de studii în 2002 la facultatea publică din Iowa. A fost 11 mai 2002, așa cum apare în răspunsul facultății, care susține că atunci și-a luat masterul Florin Cîțu.

Miercuri seara, Florin Cîțu a spus, prin intermediul biroului de presă al Guvernului României, că ”Programul de master a fost terminat în 1999”, dar că ”Dizertația pentru master a fost prezentată în 2002”.

La întrebarea „De ce premierul consideră că programul a fost terminat în 1999 și a scris asta în CV, câtă vreme facultatea spune că l-a terminat în 2002 și el însuși recunoaște că l-a terminat prin dizertație în 2002?”, reprezentantul Guvernului României n-a mai răspuns.

Citeşte întreaga ştire: BREAKING NEWS. Premierul Cîțu a mințit în CV-ul oficial de la Guvern cu privire la anul absolvirii masterului în SUA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.