♦ Prinşi între scumpirea nutreţului din cauza secetei, arendele mari şi lipsa forţei de muncă, pe de o parte, şi pe de altă parte afectaţi de preţul redus la lapte pe care îl impun procesatorii, fermierii îşi vând fermele de vaci pe Facebook şi pe OLX. ♦ În 2006, înainte de aderarea la UE, România avea un şeptel de 3 milioane de bovine ♦ Efectivul de animale a scăzut cu 33% până în 2019, ajungând la 2 milioane de capete de bovine.

„Eu n-am pământ şi aren­da este prea mare“, spu­ne un fermier din lo­ca­litatea Teaca (judeţul Bistriţa-Năsăud) care s-a întors în urmă cu câţiva ani din străi­nătate şi a investit agoniseala într-o fermă medie de bovine, de 40 de capete, pe care acum a scos-o la vânzare pe OLX cu 150.000 de euro, căci nu mai este profitabilă. La fel ca el, şi alţi fer­mieri din judeţele Harghita, Braşov, Mureş, Vaslui sau Timiş şi-au scos pro­prie­tăţile la vânzare pe OLX sau Facebook.

„M-am întors din străinătate să-mi fac o afacere, dar după ani de muncă sunt nevoit să vând ferma, pentru că aren­da este mare, nu am forţă de mun­că şi laptele este slab plătit. Am 40 de animale, am tractoare, am investit tot ce aveam, iar acum vând totul cu 150.000 de euro“, spune Alin Cioarec, care are o fermă în localitatea Teaca. în acest sat, unele dintre activităţile prin­cipale ale oamenilor sunt pomicultura, viticultura şi creşterea animalelor, potrivit monografiei publicate pe site-ul primăriei.

OLX, cea mai mare platformă de anun­ţuri online, „găzduieşte“ în pre­zent mai multe anunţuri cu ferme scoa­se la vânzare, majoritatea de bovine, dar şi ferme vegetale. De altfel, şi pe anu­mite pagini de Facebook, crescă­to­rii de animale anunţă că-şi vând efec­tivele sau „ferma la cheie“. Spre exem­plu, un fermier din judeţul Mureş şi-a scos la vânzare luna trecută proprie­tatea  ce se întinde pe 9.000 mp, cu ani­male şi utilaje, la un preţ de 400.000 de euro, negociabil.

„Laptele are un preţ prea mic, între 0,8-1,1 lei/litru, carnea are un preţ care abia ne acoperă cheltuielile, valoarea inputurilor agricole a crescut, hrana pentru animale ne costă prea mult – de exemplu, preţul tărâţei a crescut de la 0,7 lei/kg anul trecut la 1 leu/kg acum, iar pe 700 kg de fân dăm 500 de lei – şi nu mai rentează să creştem vaci. Toată vara am lucrat pe minus, avem pierderi de 30.000 de lei. Dacă nu ne sprijină Ministerul Agriculturii cu subvenţii, o să crească ei vaci la etaj, la Bucureşti, căci la noi în zonă 90% din oameni vor să-şi vândă fermele“, spune un fermier din localitatea Subcetate, judeţul Harghita. (sursa – Ziarul Financiar)

Articolul precedentDOCUMENT exploziv. Peste 7.000 de infectări cu coronavirus pe zi până la sfârșitul lunii
Articolul următorCel mai negru bilanț de la începutul pandemiei!