România ocupă locul şapte în UE la producţia de bere, cu 1,7 miliarde de litri în 2020, adică 5% din volumul produsului la nivel european, topul fiind condus de Germania (24%), Polonia (12%), Spania (10% ), Olanda (8%), Franţa (7%) şi Cehia (6%), arată datele Eurostat.
În Germania, producţia anuală a lui se ridică la 7,5 miliarde litri, în timp ce volumul total produs în ţările UE a fost de aproape 32 miliarde litri, cu 8% sub nivelul din 2019. În plus, producătorii au scos pe piaţă şi 1,4 miliarde litri de bere cu mai puţin de 0,5% alcool sau nealcoolică.
În medie, consumul său este de circa 74 litri pe an un locuitor.
Cea mai mare creştere a producţiei a fost în Slovacia, cu un plus de 25% anul trecut, urmată de Grecia, Lituania şi Franţa, cu câte 3%.
În schimb, producţia din Italia sa înjumătăţit, scăderi importante fiind şi în Croaţia (-29%), Spania (-14%), Ungaria (-13%) şi Austria (-11%).
Cel mai mare exportator de bere este Olanda, cu 1,9 miliarde litri, repsectiv 21% din exporturile totale de bere ale UE. Pe locurile următoare se află Belgia şi Germania, urmare a Franţei şi Cehia.
Principalele destinaţii pentru berea europeană rămân Statele Unite, care atrag 22% din exporturile UE, şi Marea Britanie, cu 21%.
În ceea ce priveşte importurile, Franţa conduce în topul european, cu 16% din importurile de bere, iar Germania şi Italia sunt la mică distanţă, cu 13%, respectiv 12%.
Importurile lui din afara spaţiului comunitar se menţin la un nivel marginal, principala sursă fiind Marea Britanie şi Mexic.
Ziua Internaţională a Berii este sărbătorită vineri, 6 august. (sursa)