Românii se pregătesc pentru o nouă minivacanță. În câteva săptămâni, vor avea ocazia să se bucure de patru zile libere consecutive. Angajații din România vor beneficia de o zi liberă suplimentară de la stat, care va crea un weekend prelungit.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfînta Maria) este zi liberă de la stat, așadar și în 2024 angajații vor avea liber. Și pentru că în acest an Sfânta Maria pică într-o zi de joi, Guvernul a decis să facă punte cu weekendul, așadar ziua de vineri va fi și ea liberă pentru bugetari, ceea ce înseamnă o vacanță de 4 zile.

Cei care lucrează în mediul privat nu vor fi atât de fericiți, aceștia beneficiind de liber doar în ziua de 15 august.

Potrivit Codului Muncii, angajații cu locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii nu pot beneficia de aceste zile libere, însă vor beneficia de compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

De asemenea, angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, angajaţii români beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Ce zile libere mai au românii în 2024
Iată care sunt zilele libere legale pe care le mai au românii în 2024:

joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria);
vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
duminică, 1 decembrie – Ziua Națională;
miercuri, 25 decembrie – Crăciunul. (sursa)

Articolul precedentCele patru alimente antiinflamatoare surprinzătoare. Dieteticienii spun că ar trebui să le adaugi la mese
Articolul următorElevii români au câştigat locul I la cea mai mare competiţie de ştiinţă şi tehnologie din lume