Este vorba despre 354.000 de vouchere pentru alimente care nu au ajuns încă la destinatari, din diferite motive care ţin de logistica livrării, nu de activitatea ministerului, a mai spus demnitarul, potrivit romaniatv.net.

“Din data de 29 iulie a fost finalizată emiterea acestor vouchere sociale, respectiv toate cele 2,5 milioane de vouchere au fost emise. 

Boloş: “Până luni, au fost distribuite 2,1 milioane vouchere sociale”

Până ieri (luni – n.r.) au fost distribuite 2,1 milioane, mai rămânând 354.000 care încă nu au fost distribuite, fie că nu erau beneficiarii acasă, fie că s-au întors documentele, însă termenul cu Poşta Română este să închidem distribuirea până vineri”, a declarat Marcel Boloş.

Întrebat ce se întâmplă cu pensionarii care se plâng că la ei nu au ajuns voucherele pentru alimente, deşi au pensie sub 1.500 de lei, ministrul Boloş a venit cu explicaţia: ar fi vorba de venituri cumulate din chirii sau alte activităţi de care acele persoane beneficiază.

“Motivele pentru care nu au fost cuprinşi pe aceste liste pot să fie multiple. Poate cumulează cu un alt venit. 

De ce nu primit toţi pensionarii voucherele pentru alimente

Dacă există situaţia unei pensii sub 1.500 de lei, dar mai are drept de refugiat sau obţine alte venituri, acelea se cumulează şi, dacă depăşeşte 1.500 de lei, nu se mai acordă voucherul social. 

Trebuie să se gândească cei ce sunt în aceste situaţii, pentru că noi cu finanţele facem aceste cumulări şi s-ar putea să depăşească pragul de venit menţionat”, a mai explicat Marcel Boloş.

Există mai multe criterii pe baza cărora românii care primesc acum voucherele pentru alimente în valoare de 250 de lei pot fi excluși din program, spune Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), potrivit infofinanciar.ro.

Listele beneficiarilor sunt actualizate lunar de Ministerul Muncii, iar aceste liste pot suferi modificări de la lună la lună.

Lista magazinelor unde pot fi utilizate tichetele sociale pentru alimente (click pe tipurile de carduri, pentru a deschide documentul cu lista magazinelor):

SODEXO

UP ROMANIA

EDENRED

Voucherele sociale se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului  

Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene mai anunţă că beneficiarii nu trebuie să depună vreo cerere pentru a primi cardul.

“Dacă vă număraţi printre persoanele eligibile, aşa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie să demaraţi dumneavoastră vreo procedură în acest sens.

În cazul în care îndepliniţi criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranşa nu veţi intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresaţi celui mai apropiat oficiu poştal, de unde veţi primi îndrumări.”, transmit reprezentanţii MIPE.  

Cardurile vor fi însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre  operatorii economici parteneri şi un număr de telefon pentru cazurile în care beneficiarii întâmpină probleme. 

Cardul permite plăţi contactless, încă de la prima tranzacţie

Ministerul mai anunţă că nu se va putea retrage numerar de pe carduri, ele putând fi utilizate doar pentru achiziţionarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.

De asemenea, sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.  

Cine sunt cei peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc vouchere sociale

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;  

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;  

c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;  

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;  

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

 f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.  

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare. (sursa)

Articolul precedentTurism Felix, proprietarul complexului turistic din staţiunea Băile Felix, a contractat un credit de 40 milioane lei pentru a continua investiţiile la ştrandul din staţiunea Băile 1 Mai
Articolul următorE criză, după cum se vede, doar pentru săraci! Ziua în care săracii îi sugrumă pe bogați…