printreranduri.net: Permanentizarea „stării de excepție” (Giorgio Agamben, 2020) și a guvernării nu sub domnia legii ci a fricii și „urgențelor” de tot soiul a produs o răsturnare a valorilor și principiilor, inclusiv cele democratice, anormalul devenind noul normal. Astăzi, tot ce a fost defect devine virtute și invers!

Frica de ruși și de război a luat locul fricii de virus și îmbolnăvire. După patru luni de război, a intrat în scenă noua frică: cea de sărăcie cauzată de creșterea prețurilor și a nivelului inflației. La iarnă, urmează frica de penuria energetică și de frigul din case.

În „starea de excepție” funcționarea normală a instituțiilor și a democrației este abandonată. Tocmai de aceea ea fost permanentizată de un stat tot mai puternic și tot mai insensibil la ce vrea demos-ul.

Doar în astfel de „stări” (a)normale stabilitatea executivă devine mai importantă decât dreptatea.

Doar în astfel de „stări” create și menținute de către deținătorii puterii putem ajunge în situația hilară că o instanță de judecată din România decide suspendarrea efectuării cercetărilor privind eventualul plagiat (furt intelectual) al premierului Nicolae Ciucă motivând că este nevoie de stabilitate în conducerea executivă a statului, mai ales în condițiile tulburi geopolitice de astăzi din regiune:

„Totodată, luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului (nn – Nicolae Ciuca), generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.

De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menţionat fiind şi faptul că sesizările şi declanşarea verificărilor având loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcţiei de prim-ministru al României.” (Hotarârea nr. 364/2022 din 01.03.2022 pronunțată de Curtea de Apel București)

Când „stabilitatea executivă” devine mai importantă decât dreptatea, înseamnă că de acum încolo oricând orice se poate motiva și justifica prin invocarea „stării de excepție”. Statul de drept a fost înlocuită cu o fantoșă. Iar când stat de drept nu e, nici democrație nu e…

sursa – printreranduri.net

Articolul precedentIoan Mang a primit votul de încredere al PSD Bihor
Articolul următorSpațiul Privat Virtual – modalitatea de comunicare securizată cu ANAF