Natiunile din Europa Centrala ar trebui sa se uneasca pentru a-si apara radacinile crestine, in conditiile in care Europa occidentala face experimente cu familii de acelasi sex, imigratie si ateism, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, informeaza Reuters.

Viktor Orban, un nationalist care se afla la putere in Ungaria de peste un deceniu, a sustinut un discurs la un eveniment dedicat inaugurarii unui monument de comemorare a Tratatului de la Trianon (document care a consfintit la nivel juridic international incheierea pacii Puterilor Aliate si Asociate cu Ungaria la finalul Primului Razboi Mondial – n.r.).

“Europa occidentala a renuntat la… Europa crestina si in loc de aceasta experimenteaza cu un cosmos fara Dumnezeu, cu familii-curcubeu, cu migratia si societatile deschise”, a spus Orban in discursul sau.

Potrivit lui Orban, monumentul, o rampa lunga de 100 de metri si lata de 4 metri sub nivelul solului care se termina intr-un cub de granit pe o strada de langa cladirea parlamentului de la Budapesta, constituie un apel catre natiunile Europei Centrale de a-si consolida alianta si de a se coaliza in jurul a ceea ce el numeste “standardul polonez”.

In Polonia, principalul aliat al Ungariei in Europa Centrala, Partidul Lege si Justitie (PiS) a urmat o platforma sociala conservatoare si a facut din opozitia fata de “ideologia LGBT” un element esential al strategiei sale electorale.

Organizatiile pentru apararea drepturilor omului afirma ca in Ungaria ostilitatea fata de persoanele LGBT a crescut de cand Orban a castigat un al treilea mandat, in 2018.

Viktor Orban insusi critica rar homosexualitatea sau familiile de acelasi sex, insa presedintele parlamentului – aliat de cursa lunga al lui Orban – a echivalat adoptiile in cadrul familiilor de acelasi sex cu pedofilia.

Saptamana trecuta, doua drapele in culorile curcubeului au fost date jos de pe cladiri municipale din Budapesta, ceea ce a determinat Ambasada SUA sa atentioneze ca gruparile neonaziste nu ar trebui tolerate.

Potrivit Reuters, multi unguri considera in continuare Tratatul de la Trianon drept o “trauma nationala”, pentru ca in urma semnarii acestuia tara a pierdut doua treimi din teritoriu si milioane de etnici unguri s-au vazut nevoiti sa traiasca in alte state, precum Romania, Slovacia, Austria si Ucraina.

Pe laturile monumentului, vizitatorii pot citi denumirile a peste 12.000 de sate si orase care faceau parte din Ungaria inainte de Tratat. Un bloc din granit “spart” in mai multe bucati are in centru o flacara.

Viktor Orban a acordat cetatenie etnicilor unguri ce locuiesc in afara granitelor Ungariei si de asemenea dreptul de a vota in alegeri, parte a eforturilor sale de a restaura subrezita mandrie nationala, noteaza Reuters. Voturile acestora l-au ajutat pe Orban sa-si asigure o puternica majoritate la recentele alegeri parlamentare. (sursa)

Articolul precedentZegrean: Parlamentul poate retrage votul de încredere acordat Guvernului oricând
Articolul următorComisia Europeana a incheiat discutii preliminare cu CureVac pentru achizitionarea a 225 de milioane de doze ale unui potential vaccin impotriva COVID-19