Pe vremea lui Ceaușescu, ne mințeau pînă și cu buletinul meteo. Dacă afară era cald de-ar fi trebuit întreruptă orice activitate în aer liber, cum zicea legea, meteorologii anunțau cu un grad sau două mai puțin, ca să meargă înainte construcția socialismului. La fel se întîmpla și cînd tremurau pietrele de frig și la lege scria stop joc. Dacă ție îți arăta termometrul altceva, cui să te plîngi?

Acum, după ce am trecut de 10.000 de îmbolnăviți de COVID pe zi, a început campania electorală. Ceea ce mi se pare un semn de inconștiență sau de ticăloșie. Fiindcă dacă autoritățile ar fi declarat stare de urgență, așa cum ar fi fost cazul de cînd au scăpat epidemia de sub control, n-ar mai fi putut face alegeri. Și n-ar fi sucombat democrația autohtonă.

Klaus Iohannis a dat exemplul Statelor Unite, care au ținut alegeri în plină epidemie, ca să ne convingă că pe el îl doare soarta democrației, nu a PNL-ului, al cărui agent electoral este. Dar măsurile pe care le-a luat Guvernul în starea de alertă sînt aproape aceleași care au funcționat în timpul stării de urgență, cînd, ce să vezi, n-a murit democrația dacă au fost amînate alegerile locale. În timpul acestei amînări, PNL-ul a tot racolat primari și parlamentari, în pofida faptului că șefii acestui partid se jurau înainte de europarlamentare că nu vor nici să audă de traseiști. După care și-au umplut desagii electorali cu pesediști apostați și cu aldiști sătui de Tăriceanu pe care i-au momit cu oferte de nerefuzat.Adică exact cum a făcut PSD-ul cînd era la putere și liberalii își făceau ca pițigoii în opoziție. Iar de astădată pesediștii îi acuză pe liberali că nu-și respectă promisiunile, recitînd cam aceleași poezii ca liberalii pînă să-și facă vînt la racolări.

În timpul ăsta, KWI condamna traseismul, dar în ciuda faptului că liberalii nu crîcnesc în fața lui, nu le-a zis niciodată în public să se astîmpere. Cum ar veni, urăște traseismul, dar îi iubește pe traseiști.

Cu ochii la sondaje, care-i dau în scădere, liberalii țin morțiș să facă alegeri la 6 decembrie. Pesediștii zic doar cu jumătate de gură că ar fi pentru amînare, iar useriștii, care se ceartă între ei din cauza listelor, zic, unii, să se amîne, alții să se țină alegerile acum. Moflujii lor vor alegeri în decembrie ca să-și rupă gîtul cei ce și-au văzut numele pe lista candidaților. Cei de pe liste zic că se gîndesc la popor cînd cer să se facă alegerile la primăvară. De fapt, trag nădejde să li se înmulțească simpatizanții și, ca să-și atingă scopul, îi atacă pe liberali mai rău decît pesediștii.

Pe măsură ce ies la iveală cazuri de infectări ale membrilor comisiilor electorale de la locale, de votanți nu mai vorbesc, cei de la putere, în loc să se scarpine în cap și să se întrebe dacă în decembrie n-o să fie mai rău decît la locale, fiindcă de la două-trei mii de cazuri pe zi în septembrie am ajuns la peste 10.000 în noiembrie, ne spun că, dacă respectăm măsurile de precauție, o să ne fie bine. Și dacă o să ne fie rău, cum e de presupus, cine plătește? Noi, nu ei, ca pe vremea cînd Ceașcă ne prezicea un viitor luminos, în timp ce noi muream de foame.

sursa: catavencii.ro autor: Cristian Teodorescu

Articolul precedentCe scrie presa internaţională după tragedia uriaşă de sâmbătă: ”Cea mai mare tragedie de la dezastrul din Colectiv.” Associated Press dă vina pe guvern.
Articolul următorSă îți fie rușine Nelu Tătaru!