Reacţiile nu au întârziat să apară în presa străină după tragedia din ATI Piatra Neamţ. Reuters, BBC, Associated Press, Euronews şi mulţi alţii, au relatat rând pe rând despre incendiul în care 10 pacienţi au murit. „Cea mai mare tragedie de la dezastrul din Colectiv”, scrie presa străină, citată de zf.ro.

Vestea incendiului izbucnit sâmbătă seara la Spitalul din Piatra Neamţ a ajuns instantaneu în presa internaţională. Presa internaţională se întreabă ce influenţă va avea tragedia asupra sistemului sanitar român şi aşa pus la grea încercare.

Pe marginea poveştii incendiului izbucnit în Spitalul de la Piatra Neamţ, cotidianul italian La Stampa scrie că România este „una dintre cele mai sărace naţiuni europene şi că suferă din lipsă de personal medical, mai ales în zonele rurale”.

Pe aceeaşi linie merge şi publicaţia Al Jazeera care titrează că România este o ţară de 19 milioane de locuitori şi una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. Sistemul său de sănătate deteriorat suferă de o penurie severă de medici, în special în oraşele mici.

SkyNews îl citează pe managerul spitalului, Lucian Micu, care a povestit că medicul erou are arsuri pe 40% din corp în încercarea de a-i salva pe pacienţii din camerele cuprinse de flăcări. Pe lângă descrierea evenimentului, ABC News subliniază că „Spitalul Regional de Urgenţă Piatra Neamţ a fost mult timp administrat prost, cu opt manageri numiţi de guvern”.

Incendiul de la Piatra Neamţ a readus în atenţia publicaţiei canadeze TorontoSun şi incendiul de la Colectiv din 2015. Jurnaliştii amintesc şi de protestele în masă în timpul cărora românii cereau mai multă responsabilitate din partea Statului.

BBC World tratează posibilele cauze ale incendiului şi îl citează pe ministrul Nelu Tătaru care presupune că focul s-a răspândit rapid fiind alimentat cu oxigen din proviziile utilizate pentru intubarea pacienţilor.

AP Europe tratează subiectul şi dintr-o prospectivă politică şi spune că guvernul s-a străduit să reducă consecinţele economice ale pandemiei coronavirusului prin reducerea cheltuielilor sociale, iar moartea tragică a pacienţilor dintr-un spital public COVID-19 va contribui la decizia electoratului.

Reţeaua de media Irandeză RTE scrie că incendiul de la Piatra Neamţ este cel mai grav incendiu din România după octombrie 2015, când un afişaj pirotehnic a provocat un incendiu într-un club de noapte din Bucureşti şi care a produs 64 de morţi. (zf.ro)

Articolul precedentSupraviețuitor Colectiv: demisia lui Tătaru! A mințit!
Articolul următorViitorul luminos de la alegeri