De mâine intră în vigoare noi amenzi pentru organizarea ilegală de petrecerii și tulburarea liniștii vecinilor! În cazul în care faptele se repetă, recidiviștii vor fi obligați inclusiv la muncă în folosul comunității.

Concret, legea aduce modificări în ceea ce privește valoarea amenzilor pentru tulburarea liniștii publice. Totodată, ea aduce un regim sancționator mai dur pentru cei care, în 24 de ore, sunt iar reclamați pentru gălăgie.

Mai exact, cei care își deranjează în mod repetat vecinii (asta înseamnă, conform legii, „repetarea contravențiilor (…) într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte”) vor primi amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Această sancțiune se va aplica celor care deranjează în timpul orelor de liniște, respectiv între orele 22:00 și 8:00 și orele 13:00 și 14:00. Mai mult decât atât, legea nouă stabilește ca alternativă la această amendă sancțiunea muncii în folosul comunității: între 70 și 120 de ore de muncă.

Tot cu o amendă mai mare (între 3.000 și 6.000 de lei) sau cu ore de muncă în folosul comunității (între 100 și 150) vor fi pedepsiți și cei care vor organiza petreceri private și care vor folosi aparaturi muzicale care pot tulbura liniștea locuitorilor (fie că petrecerile au loc în corturi, în spații neacoperite sau în alte amenajări din apropierea locuințelor sau a imobilelor cu caracter social din orașe). Și această sancțiune se aplică tot în cazul în care fapta se repetă într-un interval de 24 de ore.

Cu același gen de sancțiune va fi pedepsită și săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare sau amenințări cu acte de violență. Și de această dată, proiectul legislativ se referă la repetarea acestor acțiuni, repetare pedepsită cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Alternativa la această amendă va fi prestarea a 50 – 100 de ore de activități în folosul comunității.

Actualmente, amenda pentru nerespectarea orelor de liniște e între 500 și 1.500 de lei, prevăzută de Legea nr. 61/1991, cea care va fi modificată prin această nouă lege.

Articolul precedentCâți bani a atras România de la UE?
Articolul următorCe trebuie să știți despre declarația unică