Guvernul elvețian își avertizează cetățenii că un vot pentru la referendumul privind imigrația care va avea loc în luna Mai poate duce la excluderea Elveției din spațiul Schengen.

În 17 Mai elvețienii sunt chemați iarăși la urne pentru a vota în cadrul unui referndum promovat de extrema dreaptă, prin care Elveția ar urma să își reia toate atribuțiile privind controlul imigrației. Un referendum similar a fost votat de cetățeni în 2014, guvernul elvețian implementându-l însă prin soluții alternative, care au dat, de exemplu, propriilor cetățeni prioritate privind accesul pe piața muncii. Acum însă, rezultatul ar putea fi diferit.

Elveția este dependentă de exporturile către UE iar orice limitare a dreptului la liberă circulație va duce la excluderea țării din spațiul Schengen, cu consecințe grave pentru mediul de afaceri.

Promotorii referendumului – extrema dreaptă, spun însă că datorită imigrației necontrolate țara, care numără în prezent 8,5 milioane de locuitori, ar putea depăși 10 milioane de cetățeni, fapt care ar pune presiuni sporite asupra infrastructurii și a mediului.

Conform autorităților de la Berna, în 2019 populația Elveției a crescut cu 55.000 de locuitori datorită imigrației, iar populația de origine străină a crescut la peste două milioane de oameni. Cele mai mari grupuri de cetățeni UE care locuiesc în Elveția provin din Italia, Germania, Franța și Portugalia, în timp ce grupul cel mai numeros din afara UE provine din Kosovo.

Parlamentul elvețian a respins deja inițiativa, în Septembrie 2019, cu 123 de voturi la 63.

Articolul precedentPrefectul tună și fulgeră. Peste 3 ani!
Articolul următorInteligența artificială. Riscuri la adresa consumatorilor!