Criza din coaliția de guvernare arată că adevărata miză a premierului este să-și consolideze poziția în fața lui Ludovic Orban, în perspectiva Congresului PNL din 25 septembrie, pentru alegerea președintelui PNL.

E vorba de bani mulți în joc, peste 10 miliarde de euro, după care primarii comunelor din România tânjesc pentru a derula lucrări de investiții în comunitățile pe care le păstoresc, lucrări mult mai simplu de obținut și de decontat decât investițiile din fonduri europene.

Iar cum primarii liberali vor reprezenta marea masă a delegaților la Congresul PNL, Florin Cîțu joacă această carte politic, deși în urmă cu două luni gândea cu totul și cu totul altfel despre PNDL, transpus acum în Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

În 29 iunie, premierul anunța că nu se mai face PNDL, întrucât, prin Compania Națională de Investiții sunt deja depuse proiecte de 7 miliarde lei.

„În CNI avem deja proiecte de 7 miliarde de lei și pornim de aici. Putem să avansăm orice cifră vrem: 80 de miliarde, 90 de miliarde. Putem să avansăm ce vrem noi, dar astăzi și ceea ce putem să finanțăm în momentul acesta prin buget avem 7 miliarde de lei în CNI, acestea sunt proiectele, nu sunt mai multe… Nu mai facem PNDL. Sunt programe care vor fi targhetate exact acolo unde investițiile au și profitabilitate prin Compania Naţională de Investiţii”, spunea Florin Cîțu pe 29 iunie, la puțin timp după ce Ludovic Orban a avansat ideea unui nou Plan Naţional de Dezvoltare Locală, cu numărul 3.

În urmă cu două zile, Cîțu a declarat că noul program de dezvoltare este “un simbol al modernizării României după 30 de ani”.

În mediile liberale se vorbește că Ludovic Orban avea primarii de partea sa, după ce a avut discuții aplicate cu ei în teritoriu cu privire la găsirea celor mai bune metode de finanțare a proiectelor locale din fonduri guvernamentale. De aici graba lui Florin Cîțu de a aproba cât mai urgent acest program. (ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.