România a rămas cu o singură universitate – Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) – în prestigiosul Top Shanghai, în condiţiile în care Ungaria are 5, iar Polonia – 8. Rectorul Daniel David a explicat succesul universităţii clujene şi ce măsuri se pot lua pentru ca România să aibă mai multe universităţi în clasament. (Adevărul)

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din România inclusă în tradiţionalul şi prestigiosul clasament/ranking internaţional al universităţilor Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU), ocupând, în anul 2020, poziţia 701-800. Anul trecut, în celebrul clasament se afla şi Universitatea Bucureşti.   

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Daniel David, a explicat într-un interviu pentru Adevărul cum a rezistat UBB în clasament, în condiţiile în care nicio altă universitate din România nu a rămas în Topul Shanghai:  „În principal, a valorizat generarea cunoaşterii originale şi de calitate, publicată apoi în circuite academice de prestigiu. Altfel spus, a pus în centrul misiunii academice activitatea de cercetare după modele internaţionale, care în proces asigură şi educaţie de calitate studenţilor şi produse/servicii inovative pentru societate.”  

David susţine că pandemia nu a afectat rezultatele universităţilor din România: „Încă nu. Dacă va fi un efect, atunci acesta se va vedea în clasamentele din anii viitori. În principiu, nu ne aşteptăm la efecte majore, dar, teoretic vorbind, acestea, dacă apar, pot să fie negative (ex. stresul asociat pandemiei a redus eficienţa muncii în general, inclusiv a celei academice) sau pozitive (ex. cercetarea a fost mai puţin afectată decât educaţia şi/sau a fost mai mult timp la dispoziţie pentru redactarea de lucrări ştiinţifice)”.

Ce este clasamentul Shanghai

În lume, există aproximativ 30.000 de universităţi, dintre care circa 2000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate, iar 1000 dintre acestea au atins nivelul unei vizibilităţi şi al unui impact internaţional de prestigiu pentru a fi incluse în rankingul Shanghai/ARWU.  

Cunoscut şi drept „Clasamentul/Rankingul Shanghai” al universităţilor, Academic Ranking of World Universities, este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaţionale ale universităţilor prin prisma indicatorilor de excelenţă, de educaţie şi de cercetare folosiţi în analiză, şi anume premii academice de prestigiu pentru angajaţi/absolvenţi (ex. premii Nobel/Fields Medals/Highly Cited Researchers) şi publicaţii de top (Nature/Science/Web of Science – science/social sciences). Indicatorii variază ca dependenţă faţă de profilul şi mărimea instituţiei, oferind o perspectivă echilibrată prin faptul că unii sunt consideraţi esenţiali în rolul şi impactul lor internaţional, indiferent de profilul/mărimea instituţiei, iar alţii sunt adaptaţi la profilului şi mărimea universităţilor.

Citeste mai mult: adev.ro/qf6ttk

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.