Un grup de oameni de știință din Statele Unite și Australia, care a condus o amplă cercetare publicată în British Medical Journal din luna februarie 2024, a dezvăluit că unii oameni își atacă organismul zilnic, fără să știe. Astfel, consumul de alimente ultraprocesate dăunează grav corpului și creierului, crescând riscul de boli de inimă, diabet și demență.
Deși multe alimente ultraprocesate – sifon, bomboane, batoane energizante, iaurt cu aromă de fructe, pizza congelată și mâncăruri congelate – pot satisface pofta de alimente dulci, grase și sărate, cercetările emergente sugerează că aceste produse sunt deosebit de dăunătoare pentru inimă și creier, potrivit National Geographic.
Cea mai recentă meta-analiză care analizează impactul alimentelor ultraprocesate, publicată în BMJ în februarie, a găsit cele mai ample și neliniștitoare rezultate. Cercetătorii au identificat legături directe între un consum mai mare de alimente ultra-procesate și un risc mai mare de decese legate de boli de inimă, diabet de tip 2, obezitate, respirație șuierătoare, anxietate, depresie, probleme de somn și decese din toate cauzele.
Aceste rezultate sunt în concordanță cu studiile anterioare. Dietele bogate în aceste alimente au fost asociate cu un risc cu 44% mai mare de depresie și cu un risc cu 48% mai mare de anxietate, potrivit unei meta-analize publicate în revista Nutrients.
De asemenea, alarmant este un studiu care urmărește aproximativ jumătate de milion de oameni care trăiesc în Anglia, Scoția și Țara Galilor, care a constatat că riscul de demență a crescut cu 25% pentru fiecare creștere cu 10% a alimentelor ultraprocesate.
„Deși relația exactă cauză-efect este încă necunoscută, cele mai puternice dovezi observaționale din studii prospective înclină spre ideea că consumul de cantități mari de alimente ultraprocesate crește riscul de apariție a depresiei în viitor”, a spus dr. Melissa M.Lane.
Este cunoscut faptul că consumul de prea multă sare, zahăr și/sau grăsimi saturate este legat de inflamație cronică, hipertensiune arterială, glicemie crescută, boli de inimă și diabet de tip 2.
Ceea ce publicul ar putea să nu aprecieze, totuși, este că toate aceste afecțiuni afectează creierul prin creșterea riscului de demență vasculară, care este scăderea fluxului de sânge către creier.
Aditivii precum anumiți îndulcitori artificiali și glutamatul monosodic pot interfera, de asemenea, cu producerea și eliberarea de substanțe chimice ale creierului, cum ar fi dopamina, norepinefrina și serotonina, care pot afecta negativ bunăstarea mentală și emoțională.
O altă problemă cu alimentele ultraprocesate este că acestea pot crea dependență. „Alimentele ultraprocesate au mai multe în comun cu o țigară decât alimentele Mamei Natură”, spune Ashley Gearhardt, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan.
O dietă bogată în alimente ultraprocesate îți poate afecta creierul din motive similare că aceste diete sunt legate de o mulțime de alte boli cronice. „Mâncărurile ultraprocesate sunt consumate fără efort în cantități mari, deoarece sunt în general moi și ușor de mestecat”, explică Lane. (sursa)