Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană, cu excepţia Ungariei, au cerut, marţi, declararea unui armistiţiu între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas şi creşterea ajutoarelor umanitare în Gaza, transmite Reuters.

Ungaria, cel mai apropiat aliat al Israelului din blocul european, a refuzat să se alăture celorlalţi 26 de miniştri ai UE pentru a cere armistiţiul, într-o reuniune video, convocată de şeful politicii externe europene, Josep Borrell, transmite News.ro.

Ceilalţi miniştri s-au angajat că UE va încerca să relanseze procesul de pace, alături de Statele Unite, Rusia şi Naţiunile Unite.

Săptămânile de tensiuni israeliano-palestiniene s-au transformat într-un conflict armat la începutul săptămânii trecute, iar Turcia a criticat în special eşecul Occidentului de a răspunde rapid.

Washingtonul a intermediat mult timp negocierile pentru pace din Orientul Mijlociu, dar preşedintele Joe Biden nu a susţinut în mod public ideea de încetare a focului până la o discuţie telefonică cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, desfăşurată luni.

UE este cel mai mare partener comercial al Israelului şi un mare donator de ajutoare pentru palestinieni, dar Uniunea a fost reticentă să folosească o astfel de pârghie sau să discute posibile sancţiuni economice împotriva guvernului Israelului.

Mai mulţi parlamentari belgieni au solicitat săptămâna aceasta interdicţii de călătorie în UE şi îngheţarea activelor politicienilor israelieni, din cauza violenţei.

Germania, care încă poartă o povară de vinovăţie pentru crimele naziste din cel de-Al Doilea Război Mondial, nu este dispusă să discute măsuri de constrângere împotriva Israelului, dar a promis marţi ajutoare umanitare în valoare de 40 de milioane de euro pentru civilii din Gaza.

Alte ţări, inclusiv Ungaria, Republica Cehă, Austria, Grecia, Cipru şi Polonia, sunt mai pregătite să vorbească în favoarea Israelului.

Austria a arborat vineri un steag israelian şa cancelaria federală din Viena.

Premierul ungar, Viktor Orban, este însă pregătit să blocheze declaraţii sau acţiuni de importanţă majoră pentru Israel. (sursa)

Articolul precedentTrei sondaje: PSD, în topul intențiilor de vot. Peste 10% față de PNL
Articolul următorŞoferi români de TIR au ajuns ţintele migranţilor. Unuia dintre ei i-au înfipt o sabie în inimă, sub ochii logodnicei