Un start-up din Cluj a reușit să transforme zațul de cafea și rumegușul într-un material izolator ecologic, cu proprietăți acustice, termice și chiar ignifuge. Pentru a “lega” compoziția a folosit… ciuperci de pădure.

“Am mixat într-o caserolă zaț de cafea și o ciupercă din pădure, apoi am uitat de ea câteva săptămâni”, povestește Gabriel Barta, un tânăr cercetător în biotehnologie.

Ce a urmat a fost o descoperire surprinzătoare: ciuperca a crescut și a format, împreună cu zațul de cafea, un material compact, complet natural.

După cinci ani de cercetări, compania lui Barta produce azi panouri acustice din miceliu, testate deja de arhitecți și companii internaționale.

Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de ŞtirileProTV.ro

Articolul precedentO țară dezvoltată din UE stabileşte vârsta de pensionare (din 2040!) la 70 de ani pentru toţi cei născuţi după 31 decembrie 1970
Articolul următorSurse suplimentare de venit. Care sunt cele mai căutate domenii și de unde să începi