O cercetare realizată de o echipă internațională de oameni de știință a constatat că testele oftalmologice de rutină pot estima cu exactitate riscul de accident vascular cerebral al unei persoane.
Cercetarea, condusă de Centrul pentru Cercetări Oftalmologice din Australia, a identificat o ”amprentă” a vaselor de sânge din spatele ochiului care poate fi utilizată pentru a estima riscul de AVC al unei persoane la fel de precis ca factorii de risc tradiționali, dar fără a fi nevoie de teste invazive.
Riscul de AVC este trădat de această ”amprentă digitală” vasculară pe stratul de țesut sensibil la lumină din spatele ochiului, respectiv pe retină, combinată cu vârsta și sexul, se arată într-un raport publicat de jurnalul Heart.
Amprenta digitală, care cuprinde 29 de indicatori ai sănătății vasculare, este o abordare practică și ușor de implementat, care este potrivită pentru asistența medicală primară și pentru mediile cu resurse limitate. Aceasta poate fi obținută din fotografia fundului de ochi, un instrument obișnuit utilizat în testele de rutină ale ochilor.
Dintre cei 29 indicatori, 17 erau legați de densitatea vasculară, procentul unei regiuni de țesut care este ocupată de vase de sânge. Densitatea scăzută în retină și creier este asociată cu un risc crescut de AVC.
Metoda a fost testată cu succes pe peste 45.000 de persoane din Marea Britanie, cu o vârstă medie de 55 de ani. Pe parcursul unei perioade de monitorizare de 12,5 ani, 749 de participanți au suferit un AVC.
Deloc întâmplător, aceste persoane erau semnificativ mai în vârstă, de sex masculin, aveau diabet și fumau. În plus, aveau o greutate peste medie, o tensiune arterială mai mare și niveluri mai scăzute de colesterol ”bun”, toți aceștia fiind factori de risc cunoscuți pentru un AVC. (sursa)