Mai mult de un sfert dintre persoanele care s-au imunizat cu vaccinuri ARN mesager împotriva infectării cu virusul SARS CoV2 au suferit un răspuns imun neintenționat, potrivit noilor studii.

Oamenii de știință de la Cambridge au descoperit că aceste vaccinuri au dus, uneori, la fabricarea de proteine fără sens, în locul proteinei „spike”, care avea rolul de a imita infecția și duce la producerea de anticorpi, notează The Telegraph.

Dozele cu ARN mesager, precum cele create de Moderna și Pfizer, folosesc un șir de material genetic care dă capacitatea organismului de a produce o proteină specifică, cu scopul de a imita, în siguranță, o infecție. De multe ori însă, ARN-ul în sine este adesea atacat de organism, fiind perceput ca un invadator străin.

În 2023, Premiul Nobel pentru Medicină a revenit celor doi oameni de știință care au petrecut ani de zile lucrând pentru a rezolva problema. Cum? Prin schimbarea uneia dintre bazele ARN, uridina, într-o alternativă sintetică foarte asemănătoare. Această descoperire a permis oamenilor de știință să creeze proteine în organism fără ca sistemul imunitar să le atace.

Până de curând, se credea că modificarea minoră a uridinei nu a cauzat probleme în celule. Acum, o echipă de cercetători de la Unitatea de toxicologie a Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) de la Universitatea din Cambridge a descoperit că atunci când este citit acest cod parțial sintetic, mașina de producere a proteinelor din organism se luptă uneori cu analogii uridinei.

Atunci când potrivirea nu este cea așteptată, poate exista o pauză de moment care face ca procesul să se bâlbâie și o literă din cod poate fi omisă. Acest proces, numit deplasare de cadre, aruncă afară modul în care codul este interpretat, deoarece se bazează pe grupuri de trei baze, cunoscute sub numele de codoni, care sunt citite în ordinea corectă.

Dacă procesul este complet desincronizat, întregul cod devine, ulterior, deformat.

În cazul vaccinurilor anti-Covid, rezultatul final este o proteină fără sens și inofensivă, a descoperit echipa, pe care organismul o atacă și duce la o declanșare a sistemului imunitar. Noul studiu, publicat în Nature, a descoperit că acest lucru a avut loc la aproximativ 25-30% dintre oameni.

Vaccinul este citit suficient de bine pentru a crea o protecție puternică împotriva coronavirusului, spun oamenii de știință, dar problema de schimbare a cadrelor creează ceea ce a fost, până acum, un efect necunoscut.

Codul referitor la vaccinurile Covid a fost inofensiv și nu au fost create probleme, potrivit echipei de cercetare.

Cu toate acestea, oamenii de știință susțin că vaccinurile ulterioare cu ARN mesager, utilizate pentru alte boli sau infecții ar putea, teoretic, să ducă la crearea de proteine viabile care sunt active în organism. În acest scenariu, nu numai că vaccinul nu produce proteina potrivită, dar ar putea duce la producerea unei proteine dăunătoare.

Autorii subliniază că nu există dovezi ca acest lucru să se întâmple în cazul vaccinurilor anti-Covid și spun că și în cazul altor terapii cu ARN mesager, problemele ar putea fi detectate în stadiile incipiente.

Dr. James Thaventhiran, autorul principal al raportului, a declarat: „Cercetările au arătat fără îndoială că vaccinarea ARNm împotriva COVID-19 este sigură. Miliarde de doze de vaccinuri ARNm Moderna și Pfizer au fost livrate în siguranță, salvând vieți în întreaga lume.”

Descoperirile au fost împărtășite cu autoritatea de reglementare a medicamentelor MHRA în urmă cu aproximativ un an, spun oamenii de știință, iar vaccinurile actualizate care folosesc forma îmbunătățită de ARN mesager sunt în lucru pentru a combate diferite afecțiuni, inclusiv cancerul. (adevarul.ro)

Articolul precedentUseristul Vlad Voiculescu, fiu de turnător la Securitate (cu acte) și văr de lobbyist în industria medicamentelor, dă vina pe Cîțu și Iohannis în dosarul achiziției de vaccinuri
Articolul următorŞase elevi francezi jihadiști, implicaţi în decapitarea profesorului Samuel Paty, condamnaţi cu SUSPENDARE, sau cu executare până la 6 luni