O nouă furtună puternică, Ingunn, va ajunge miercuri în Europa, ciclonul fiind descris drept o adevărată „bombă” din cauza puterii sale devastatoare. Norvegia a declarat deja cod roşu, relatează La Libre Belgique, notează Antena3. 

„Ingunn” îşi face apariţia în plin sezon de furtuni în Europa, îndreptându-șe spre Scandinavia. Serviciile meteorologice norvegiene au avertizat celelalte ţări europene.

Specialiștii spun că astfel de furtună nu vine din senin, acest fenomen meteorologic apărând atunci când există diferențe mari de temperatură, ceea ce este cazul în prezent pe continentul european.

În sud, aerul este foarte blând, chiar cald, cu temperaturi de vară în Spania, de exemplu. În nord, în schimb, vântul aduce ger.

Atunci când aceste două extreme se ciocnesc, se creează un curent jet (jet stream) foarte puternic.

Cu cât acesta mai puternic, cu atât mai repede se poate dezvolta furtuna, ceea ce explică sosirea timpurie a lui Ingunn. Miercuri, zona de presiune joasă se va deplasa din nordul Scoţiei spre Marea Norvegiei.

Presiunea atmosferică este posibil să scadă foarte repede, de la 970 hectopascali la 940 hectopascali, o scădere de 30 hectopascali în 24 de ore.

O astfel de scădere a fost descrisă ca fiind o „bombă ciclonică”, deoarece această zonă de presiune scăzută este foarte bruscă.

Iniţial, Scoţia va fi afectată de această furtună, cu rafale de vânt de 100-150 km/h din nordul spre sudul ţării.

Cod roșu în Norvegia

Norvegia va fi lovită miercuri seara şi în cursul nopţii de miercuri spre joi de rafale de 130-180 km/h, local putând ajunge la viteze de chiar 190/200 km/h, atingând forţa unui uragan.

„Astfel de viteze ale vântului sunt devastatoare şi comparabile cu cele atinse în timpul unui uragan”, afirmă serviciile meteorologice norvegiene într-un articol din Het Laatste Nieuws.

Specialiștii îi avertizează pe norvegieni să rămână în casă. 

În vestul Europei, vântul va sufla ceva mai tare miercuri, dar nu vor fi resimţite deocamdată efectele furtunii Ingunn. (sursa)

Articolul precedentRomânia, “ţara accidentului la minut”: “De modul în care ne comportăm fiecare la volan depinde și prețul RCA!”
Articolul următorCare sunt cele mai mari platforme de social media