Un cardiolog cunoscut în SUA spune că e aproape imposibil să urmezi toată viața o dietă „perfectă”, însă există o serie de schimbări inteligente pe care le poate face oricine în regimul alimentar, care ajută la menținerea sănătății inimii, fără a elimina satisfacția gustului.

Dr. Harmony Reynolds, cardiolog la NYU Langone, unul dintre cele mai importante centre medicale academice din SUA, spune că evită alimente precum baconul și chipsurile din cartofi pentru a-și menține sănătatea inimii.

Reynolds a declarat pentru Insider că este dificil să ofere sfaturi alimentare din calitatea de medic, pentru că cercetările din domeniul nutriției nu oferă de multe ori răspunsuri clare cu privire la modul în care alimentele pot influența sănătatea.

„Avem nevoie de o cercetare mult mai temeinică în acest domeniu. O mulțime de recomandări pe care le facem se bazează pe dovezi limitate și de aceea și pacienții au impresia că ne schimbăm părerile des”, a spus ea.

Reynolds a spus că, în baza dovezilor disponibile, ea a ales să evite anumite alimente și folosește trucuri pentru a se bucura de mâncarea mai puțin sănătoasă cu moderație. Astfel, ea evită margarina și uleiul vegetal, pentru că studiile observaționale sugerează că acestea, consumate în mod constant, sunt asociate cu o mortalitate cardiovasculară mai mare, deși nu este clar de ce, pentru că acestea nu par să crească factori de risc precum colesterolul.

Uleiul de cocos este, de asemenea, îngrijorător, spune ea, pentru că este compus din grăsimi saturate, asociate cu riscuri ridicate pentru sănătatea inimii.

„Am învățat să întreb pacienții despre asta (n.n. – consumul de ulei de cocos), pentru că vedeam mai mulți pacienți al căror colesterol crește, pentru că au introdus în dietă alimente care conțin ulei de cocos”, a spus Reynolds.

Untul poate fi o alternativă mai bună, cu condiția să fie consumat cu moderație, deși uleiul de măsline este cea mai sănătoasă alegere, spun studiile.

„Oamenii ar trebui să gătească cu ulei de măsline oricând este posibil, iar dacă folosesc alte grăsimi, să le folosească în cantități cât mai reduse”, a spus Reynolds.

Medicul din New York spune că nu mănâncă chipsuri din cartofi și nici nu are așa ceva în casă, pentru că este greu să mănânci cu moderație această gustare și, de regulă, se consumă o pungă întreagă. „E greu să pui deoparte punga de chipsuri”, mărturisește ea. Floricelele de porumb pot fi o alternativă mai sănătoasă sau chiar legume proaspete, dacă ai poftă de o gustare crocantă.

Medicul recunoaște că mănâncă uneori și ciocolată, dar că își cumpără doar batoane mici, pentru a avea măsură.

Studii ample sugerează că produsele din carne procesată sunt legate de un risc mai mare de boli grave, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, iar Reynolds spune că se ferește de ele. „Nu știu care este cantitatea sigură”, explică ea.

Cu toate acestea, sunt alimente care îi plac și le mănâncă de câteva ori pe an, la ocazii speciale.

„Cred că îi ajută pe oameni să știe că cei care dau sfaturi sunt și ei oameni. Pacienții nu pot fi perfecți în a urma o dietă. Este important să recunoașteți că există momente în care doriți un răsfăț și nu este în regulă să spuneți că nu voi mânca niciodată alimente care îmi plac. Cred că este mai bine că încercați să mâncați mai puțin și să înlocuiți acolo unde se poate”, a mai spus dr. Reynolds.

Reynold a spus că încearcă să se ferească de deserturile procesate, cum ar fi prăjiturile și gogoșile ambalate, pentru că sunt bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, care sunt legate de riscuri crescute de diabet și boli de inimă.

Fructele, iaurtul, ciocolata neagră și nucile ar putea fi dulciuri mai sănătoase. Dar, din nou, moderația este cheia. (sursa)

Articolul precedentRomânii vulnerabili vor primi sprijin de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie în 2023. Ajutorul de 250 lei pentru alimente va fi acordat de șase ori anul viitor
Articolul următorFuego își face cont pe OnlyFans. Cu 5 euro poți să-i vezi bradul