Donald Trump, fostul președinte al Americii denunţă violent, drept ”o hotărâre distrugătoare pentru ţară”, respingerea de către o Curte federală de Apel a cererii sale de imunitate penală cu privire la fapte din timpul preşedinţiei sale, relatează AFP.

Hotărârea devine executorie începând cu data de 12 februarie, mai puţin în cazul unui recurs la Curtea Supremă.

”Dacă nu este anulată, aşa cum ar trebui să fie, această hotărâre va aduce o atingere gravă nu doar preşedinţiei, ci şi vieţii, suflului şi succesului ţării noastre”, scrie el pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

Donald Trump şi-a reiterat intenţia de face apel împotriva acestei hotărâri, care redeschide uşa procesului său federal în care este acuzat de tentativă de răsturnare ilegală a rezultatului alegerilor din 2020.

A noose is seen as supporters of U.S. President Donald Trump gather on the West side of the U.S. Capitol in Washington, D.C. on Jan. 6, 2021. (Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Getty Images/TNS)

Cele trei judecătoare ale Curţii de Apel şi-au motivat hotărârea unanimă.

”În definitiv, poziţia fostului preşedinte Trump ar provoca prăbuşirea sistemului nostru de separaţie a puterilor şi l-ar face pe preşedinte de neatins de cele trei puteri” în stat, executivă, legislativă şi judiciară, subliniază ele.

”Noi nu putem accepta că funcţia prezidenţială îi plasează pe deţinătorii ei deasupra legii pentru totdeauna”, insistă ele.

Ele au confirmat astfel hotărârea în prima instanţă pronunţată în decembrie de către judecătoarea procesului răsturnării rezultatului alegerilor Tanya Chutkan.

”Pentru nevoile acestui dosar penal, fostul preşedinte Trump a devenit cetăţeanul Trump, cu aceleaşi protecţii ca orice alt inculpat. Însă orice putere care ţine de puterea executivă care ar fi putut să-l protejeze pe când era în funcţie nu îl mai protejează de aceste urmăriri penale”, subliniază ele.

Această hotărâre devine executorie începând de la 12 februarie, mai puţin în cazul unui recurs la Curtea Supremă.

Toate actele de procedură în acest dosar au fost suspendate din cauza acestui apel, ceea ce a determinat-o pe judecătoarea Tanya Chutkan să anunţe, la 2 februarie, amânarea la o dată neprecizată a procesului, prevăzut iniţial la 4 martie. (sursa)

Articolul precedentScandal total pe piaţa energiei: 4 companii de furnizare şi trading ar fi fost amendate de ANRE cu 200 de milioane de euro pentru manipularea pieţei. Una contestă decizia. Una spune că este nevinovată. Una face parte din clubul original al băieţilor deştepţi cu contracte Hidro. Una ar fi un trader global
Articolul următorCiolacu. Guvernul va folosi un singur brand: Dacia