De cele mai multe ori, oamenii care se trezesc peste noapte, adesea în jurul orei 3 dimineața, sunt predispuși să se judece și să pună la îndoială acțiunile lor. Gândurile sunt adesea agasante, iar acestea dispar dimineața.
Ce se întâmplă în corpul uman la ora 3 dimineața
În timpul unui somn normal, neurobiologia oamenilor atinge un punct de cotitură în jurul orei 3 sau 4 dimineața, arată experții.
Temperatura corpului începe să crească, dorința de a dormi se reduce, secreția de melatonină (hormonul somnului) a atins un nivel maxim, iar nivelurile de cortizol (un hormon al stresului) cresc, deoarece organismul se pregătește pentru ziua următoare
Oamenii se trezesc de mai multe ori în fiecare noapte. Atunci când somnul este mai adânc, pur și simplu oamenii nu sunt conștienți că se trezesc pe durate scurte, dar, când vine vorba de stres, trezitul în timpul nopții este resimțit a doua zi printr-o stare de oboseală.
Stresul are un impact asupra somnului în cazul insomniilor, unde oamenii devin hipervigilenți cu privire la faptul că nu pot dormi.
Insomniile se pot trata prin terapia cognitiv-comportamentală. Există, de asemenea, o legătură puternică între somn și depresie, așa că este important să vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă aveți preocupări legate de nopțile pierdute.
Dramatizarea la primele ore ale dimineții
Dramatizarea este un proces cognitiv prin care credem că ceva e mult mai rău, mai sumbru sau mai grav decât e în realitate sau ne imaginăm ori ne așteptăm la cele mai negative evenimente sau scenarii în care noi sau cineva drag nouă va fi implicat
Experții susțin că pe timpul nopții toate abilitățile de adaptare ale unui adult nu sunt disponibile, iar astfel suntem singuri în întuneric cu gândurile noastre. Așadar, mintea are parțial dreptate atunci când concluzionează că problemele pe care le-a generat sunt de nerezolvat.
Odată ce ne începem ziua, problemele și gândurile negative care ne-au măcinat în timpul nopții, dispar.
Mintea noastră nu caută cu adevărat o soluție la 3 dimineața, ci doar ne îngrijorăm cu privire la anumite evenimente și nu gândim rațional.
Îngrijorarea constă în identificarea unei probleme, rumegând la cel mai rău rezultat posibil și neglijând resursele pe care le-am putea pune în aplicare în cazul în care rezultatul negativ ar avea loc.
Ce putem face
Ați observat că gândurile de la ora 3 dimineața sunt foarte centrate pe sine? În noapte, este ușor să alunecăm fără să ne dăm seama într-o stare de egocentrism extrem, afirmă un expert pentru ILFScience.
Învârtindu-ne în jurul conceptului „eu”, putem genera sentimente dureroase, precum vinovăția sau regretul sau să ne îndreptăm gândurile obosite spre viitorul mereu incert, generând temeri nefondate
În astfel de momente este bine să fim atenți la simțurile noastre, în special asupra sunetului respirației. Când observăm că apar gânduri, ar trebuie să ne concentrăm doar pe sunetul respirației.
Uneori, această meditație funcționează, iar alteori nu. Dacă după 15 sau 20 de minute suntem încă prinși în gânduri negative, am putea urma sfatul dat în timpul unei ședinte de terapie cognitiv-comportamentală: aprindem o lumină slabă și citim. (adevarul.ro)