Tăcerea Ursulei von der Leyen cu privire la relațiile cu Pfizer poate fi considerată suspectă de conspiraționiști, și din această cauză este necesară maximă transparență pe acest subiect, atrage atenția ombudsmanul european Emily O’Reilly.

Relațiile Ursulei von der Leyen cu producătorul de medicamente Pfizer, care a condus la cel mai mare contract pentru vaccinuri împotriva Covid-19 al UE, dar mai ales tăcerea ei pe margine acestui subiect, în ciuda interpelărilor publice afectează încrederea publicului şi este o problemă care nu va dispărea de la sine, a declarat ombudsmanul (avocatul poporului n.r) Emily O’Reilly, transmite Reuters, preluat de news.ro.

„Trebuie să auzim ce s-a întâmplat, altfel va dura. Pur şi simplu nu va dispărea”, a spus Emily O’Reilly într-un interviu, făcând referire la ancheta procurorului UE privind achiziţionarea de vaccinuri de către blocul european şi planurile comisiei Covid a Parlamentului European de a organiza mai multe audieri pe aceasta problema.

Într-un interviu acordat publicaţiei New York Times în aprilie 2021, von der Leyen a dezvăluit că a făcut schimb de mesaje cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla, timp de o lună, în timp ce contractul era în curs de negociere. De atunci i s-a cerut în mod public să arate conținutul acestora.

În iunie 2022, reprezentanți ai UE au declart că SMS-urile nu mai există, ceea ce a atras ulterior critici din partea ombudsmanului UE.

O’Reilly a explicat că mulţi oameni ar înţelege de ce von der Leyen l-a abordat pe Bourla pentru a pleda cazul Europei pentru vaccinuri, deoarece zeci de mii de oameni de pe continent mureau din cauza Covid-19.

Dar secretul alimentează suspiciunea, a spus ea.

„Este cadoul care continuă să-l ofere oamenilor care sunt ostili UE şi care sunt anti-vax, pentru că poate alimenta naraţiunea că ceva este ascuns.”

Se cer reglementări de transparență pentru mesaje

Comisia i-a respins cererea de anul trecut de a publica mesaje text schimbate de von der Leyen şi Bourla în lunile premerăgoare semnării de către Bruxelles a contractului cu Pfizer şi BioNTech de cumpărare a 1,8 miliarde de doze, în mai 2021, a precizat ombudsmanul european.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Reuters că a ajuns la concluzia, în iunie anul trecut, şi l-a informat pe ombudsman că mesajele text nu au calitatea de document UE eligibil pentru cererile privind libertatea de informare, în conformitate cu normele de transparenţă.

„În efortul de a asigura o mai mare certitudine, Comisia lucrează la emiterea de orientări privind instrumentele moderne de comunicare, cum ar fi mesajele text şi instantanee”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters. Le-a propus altor instituţii UE să facă acelaşi lucru, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Concluziile ombudsmanului desemnat de UE nu sunt obligatorii. Ele pot spori controlul de către alte instituţii şi cetăţeni UE, ceea ce s-a întâmplat în acest caz.

De la declaraţia lui O’Reilly, membrii Parlamentului European şi-au exprimat furia, într-o audiere specială din octombrie, în legătură cu refuzul lui Bourla de a se prezenta la o audiere şi au ameninţat că vor continua cu interzicerea accesului angajaţilor şi lobbyştilor Pfizer în Parlament.

În februarie, New York Times a declarat că dă în judecată Comisia pentru că nu a publicat mesajele text.

Sursa: News.ro

Articolul precedentNoua Casă 2023. Ce credit poţi lua pentru apartament dacă ai un salariu de 4.000 de lei
Articolul următorVor fi comasate alegerile de anul viitor?