Conform unor surse guvernamentale, Premierul Marcel Ciolacu ar urma să se deplaseze în Bihor spre finalul acestei săptămâni pentru a participa la deschiderea fabricii de cauciucuri a finlandezilor de la Nokian Tyres – investiție susținută de Guvernul României cu un ajutor financiar de 100 de milioane de euro.


Comisia Europeană a anunţat în 13 august că a aprobat – în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat – o măsură de sprijin în valoare de 99,5 milioane de euro (495,2 milioane lei), notificată de România în favoarea grupului Nokian Tyres

Ajutorul de stat a sprijinit înfiinţarea în Oradea a unei fabrici ce va produce anvelope pentru autoturisme. 

Guvernul a explicat că ajutorul de stat este acordat sub formă de grant şi are o valoare de aproape 100 de milioane de euro, mai exact 99,55 milioane euro, pe o perioadă de 5 ani – între 2023 şi 2028.

Aceste sume de bani asigură finanţarea costurilor legate de înfiinţarea fabricii, dar şi pentru a aborda deficitul de finanţare aferent acestei investiţii.


Conform unui articol publicat de Reuters la finalul lui 2022, fabrica Nokian Tyres de lângă Oradea era planificată să producă 6 milioane de anvelope anual, și era menită să acopere o parte din producția realizată în fosta fabrică din Rusia, care avea o capacitate de 17 milioane de cauciucuri anual.

Tot presa internațională afirma că finlandezii și-ar fi vândut operațiunile din Rusia către producătorul rus de petrol Tatneft pentru 400 de milioane de euro.

Totuși, pe site-ul oficial, firma finlandeză susținea că a primit doar 285 de milioane de euro de la ruși – suma maximă permisă de guvernul de la Moscova. (sursa)

Articolul precedent16 oraşe din România au intrat oficial în cursa pentru a deveni neutre climatic. Zece dintre acestea vor fi selectate de un juriu internaţional
Articolul următorRafila, despre zonele afectate de inundaţii: Principala noastră grijă a fost legată de posibilitatea transmiterii unor infecţii pe cale digestivă / Urmează dezinfecţia tuturor fântânilor / Am trimis 2.000 de doze suplimentare de vaccin tetanic