Cazul crimei din complexul rezidențial Cosmopolis a șocat România. În urma nefericitului eveniment, portretul criminalului Robert Lupu a fost realizat de către psihologul Keren Rosner, pentru Ziare.com.

Asasinul, fost partener al Teodorei Marcu, avea 50 de ani. Controversatul criminal o cunoștea pe tânără de aproape un deceniu, încă de când aceasta avea vârsta de 14 ani. Diferența de vârstă dintre cei doi era uriașă, semn că cetățeanul din Onești era lipsit de scrupule. Potrivit primelor informații, el obișnuia să profite sexual și financiar de tinerele inocente, prin metoda „Loverboy”.

23 de ani avea Teodora, împușcată în miezul zilei, la finalul săptămânii trecute, în comuna ilfoveană Ștefăneștii de Jos, din apropierea Bucureștiului. Tânăra cunoscută pentru participarea la reality show-ul „Insula Iubirii” urma să nască cel de-al doilea copil. Aceasta încă forma un cuplu cu Alex Marcu, partenerul cu care se afișase la emisiunea TV. Cei doi se despărțiseră în emisiune, dar s-au împăcat rapid și au plecat acasă tot cuplați. La momentul crimei, Alex se afla în Chișinău, unde susținea un spectacol de magie. Din păcate, Teodora nu a avut șanse de supraviețuire. Sadicul ucigaș a împușcat-o pe tânără în cap, în zona inghinală și de două ori în abdomen.

Profilul criminalului Robert Lupu, după crima din cartierul Cosmopolis

Psihologul Keren Rosner a realizat profilul lui Robert Lupu.

„Cazul este un exemplu de act de violență extremă, cauzată de acumularea de frustrări, posibile tulburări psihice netratate și un sentiment intens de injustiție personală. Fără dosarul complet, putem face un profil ipotetic, pe baza comportamentului: profil de tip ‘paranoic’ sau ‘vindicativ’ – individul dezvoltă o percepție de persecuție și încearcă să își facă ‘dreptate’ prin mijloace ilegale; posibilă tulburare de personalitate – antisocial, caracterizat prin lipsă de empatie, manipulator, paranoidă sau narcisică – autojustificare, dreptate absolută. De asemenea, vorbim despre izolare socială și obsesia față de o nedreptate trecută, care poate deveni catalizatorul unei decizii violente.

Explicația comportamentului extrem poate fi o combinație între idei delirante sau convingeri rigide și eronate, furie reprimată ce erupe într-un moment de criză, lipsă de autocontrol și empatie, eventual, o tulburare nediagnosticată, PTSD sever cu simptome disociative”, a declarat psihologul, pentru Ziare.com.

Cum să gestionezi relația cu persoane cu grave tulburări de comportament precum criminalul de la Cosmopolis, Robert Lupu

Relaționarea cu personaje care au astfel de tulburări de comportament nu este simplă.

„În astfel de situații, în cazul victimelor, cea mai eficientă abordare poate presupune acțiuni precum: prevenția și recunoașterea timpurie sa determine evitarea relațiilor cu o astfel de persoană. Mai exact, observarea semnelor precoce – comportamente controlatoare, furie disproporționată, manipulare, fără să se găsească justificări. De asemenea: limitarea contactului în fazele incipiente ale conflictului. Nu confrunta persoana într-un mod agresiv. Asigură-te că există martori sau suport când interacționezi. Evită escaladarea discuțiilor. Intervenția autorităților este necesară: apelează la poliție sau protecție legală – ordin de protecție, la sprijin psihologic, la terapie pentru victimele care trebuie să înțeleagă cum să iasă din dinamica toxică.

Recomand psihoterapie și/sau evaluare psihiatrică pentru agresor, dacă este cazul și este receptiv. Uneori, dacă e vorba de o persoană apropiată cu traume nerezolvate, înțelegerea trecutului poate ajuta, dar nu înseamnă că trebuie acceptat comportamentul violent”, a concluzionat Rosner. (sursa)

Articolul precedentExperți din străinătate vor fi aduși pentru evaluarea situației de la Praid. Cele trei probleme pe care vor trebui să le clarifice
Articolul următorMai puțin de o lună până la ridicarea plafonării prețurilor la energie electrică. Cele mai mici tarife și sfaturi utile (VIDEO UTIL)