Un tânăr din Fâșia Gaza, venit în România în calitate de student bursier la o universitate din țară, a fost declarat indezirabil pe teritoriul României în luna aprilie a acestui an. Dosarul în care s-a decis expulzarea acestuia arată cum tânărul plănuia un atac terorist asupra populației evreiești.

„Declară ca indezirabil pe teritoriul României pe pârătul Walid M.M. Abumuaileq, cetăţean palestinian, (..), cu reședința în Brașov, , posesorul paşaportului turistic nr. 4915753 valabil până la data de 27.07.2024, pentru o perioadă de 10 ani, pentru raţiuni de securitate naţională”, se arată în minuta instanței, potrivit portal.just.ro.

Dosarul în care s-a decis declararea ca indezirabil pe o perioadă de 10 ani a palestinianului M.M Abumuaileq a fost înregistrat la Curtea de Apel București pe 7 martie 2023 și după mai multe amânări a fost soluționat pe 5 aprilie 2023.

Potrivit dosarului, M.M Abumuaileq, cetățean palestinian, se afla „ într-un stadiu avansat al procesului de (auto)radicalizare”, fiind indicii din care au rezultat suspiciuni că tânărul intenționa să desfășoare activități subversive în favoarea unei organizații teroriste active în Teritoriile Autonome Palestiniene. Mai exact, acesta ar fi fost un adept al ideologiei teroriste Hamas.

De asemenea, din dosarul care s-a aflat pe masa Curții de Apel București, pus la dispoziție de SRI, reiese că tânărul avea înclinații spre violență cu valențe teroriste împotriva evreilor şi israelienilor fiind influenţat de evenimentele securitate din Teritoriile Autonome Palestiniene.

Serviciul Român de Informații a apreciat că tânărul de origine palestiniană reprezintă un risc la adresa securității naționale a României, punctând că acesta ar dori executarea unui atac terorist în țara noastră și atragerea de noi adepți la cauza palestiniană prin utilizarea violenţei, vizând radicalizarea altor palestinieni prezenți în România.

De asemenea, SRI a precizat că activitățile pe care le-a desfășurat studentul palestinian în România sunt „elemente generatoare de ameninţări la adresa securităţii naţionale pe profil antiterorist, iar profilul psihocomportamental şi de risc al acestuia este potenţat de actuala situaţie de securitate din alte țări”.

Acuzațiile aduse

Tânărul din Fâșia Gaza a fost acuzat de „activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”. 

Potrivit documentelor SRI puse la dispoziția Curții de Apel din București, tânărul și-ar fi însușit ideologia unor grupări teroriste „care consideră ca fiind legitime atacurile teroriste îndreptate împotriva populaţiei civile de naţionalitate evreiască”.

De asemenea, acesta ar fi efectuat și „acte preparatorii a unui act terorist îndreptat împotriva populaţiei de religie mozaică aflate pe teritoriul României, precum şi acte de atragere a unor noi adepţi la cauza palestiniană, urmărind radicalizarea altor palestinieni prezenţi în România”.

Inițial, Serviciul Român de Informații a propus Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București dispunerea măsurii declarării ca indezirabil pentru o perioadă de 15 ani a tânărului din Fâșia Gaza. Însă, procurorii au decis ca pedeapsa să fie de 10 ani, invocând că „nu există date că reclamantul, până în prezent, ar fi săvârşit sau ar fi fost implicat în săvârşirea vreunui act terorist finalizat”.

Motivul prezenței în România

Procurorii arată că M.M Abumuaileq a ajuns în România în cursul anului 2021, în baza unei vize de studii la o universitate din țară.

Mai mult decât atât, acesta și-a continuat studiile la o universitate din Brașov, specializându-se pe inginerie mecanică.

Tânărul deținea un pașaport turist, care avea o valabilitate până la sfârșitul lunii iulie a anului 2024. (sursa)

Articolul precedentA forțat Bolojan anularea licitațiilor pentru parcurile industriale din Aleșd și Beiuș? Ce interes a avut?
Articolul următorAJOFM Bihor organizează Bursa locurilor de muncă. Informații despre înscriere și participare