La final de martie, Guvernul României a anunțat lansarea Start-Up Nation 2025, programul prin intermediul căruia cei care vor să-și deschidă o afacere beneficiază de un solid sprijin financiar de la UE, prin intermediul statului român. Practic, după trei ani, Start-Up Nation revine. Pentru ediția din acest an, a patra de la înființarea programului, Guvernul a anunțat un buget-record, 446 de milioane de euro, finanțare integrală de la Uniunea Europeană – o premieră din acest punct de vedere.

Specialiștii în fonduri europene se așteaptă ca interesul pentru această ediție să fie foarte mare, după cei trei ani de pauză. Astfel, peste 20.000 de aplicanți s-ar putea lupta pentru cele 7.750 de granturi disponibile. Bugetul este aproape dublu față de ediția a treia, iar finanțarea maximă per proiect a fost majorată de la 40.000 de euro, la 50.000 de euro.

Potrivit ghidului, acești 50.000 de euro vor reprezenta maximum 90% din cheltuielile eligibile. Astfel, contribuția proprie a aplicanților trebuie să fie de minimum 10% din valoarea totală a proiectului, adică de 5.555 euro. Consultanții în programele de finanțare recomandă ca pentru maximizarea șanselor de a obține finanțare, contribuția proprie să fie de minimum 20%, deci de aproximativ 12.500 de euro.

Start-Up Nation 2025, criterii de eligibilitate

Evaluarea planurilor de afaceri se va realiza în baza ghidului de pe site-ul Ministerului Economiei – vezi AICI, ce stabilește punctaje pentru diverse criterii, precum: domeniul de activitate / experiența aplicanților în calitate de asociați într-o firmă – debutanții vor primi punctaj mai mare / perspectivele privind sustenabilitatea, scalarea afacerii / nivelul de contribuție proprie al aplicanților etc.

Activitățile pentru care se acordă cele mai mari punctaje sunt cele de producție în prelucrarea cărnii, fabricarea produselor lactate, a componentelor electronice și a calculatoarelor, producție în industria lemnului sau reciclare, activități creative, digitale și industrii verzi. Însă, lista domeniilor eligibile nu se limitează la cele menționate, ci este chiar foarte generoasă.

Sunt excluse din Start-Up Nation proiectele pentru agricultură (ce beneficiază de alte programe), proiectele ce presupun producerea/comercializarea băuturilor alcoolice, tutun, respectiv proiectele din sfera jocurilor de noroc.

Programul este structurat pe doi piloni:

– Pilonul I se adresează tinerilor sub 30 de ani. Implementarea proiectului se poate face în toată țara.

– Pilonul II se adresează: persoanelor cu vârsta de până la 35 de ani neîmpliniți; persoanelor care au domiciliul în mediul rural; persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă; șomerilor, șomerilor de lungă durată sau persoanelor inactive; persoanelor din grupurile dezavantajate pe piața muncii. Implementarea proiectului se poate face în toată țara, cu excepția București-Ilfov.

Pentru toate afacerile, o condiție esențială de eligibilitate este crearea a minimum două locuri de muncă.

Din cei 50.000 de euro, printre cheltuielile eligibile se numără: echipamentele tehnologice, aparatură birotică, mobilier, salarii, utilități, site de prezentare, consultanță pentru întocmirea documentației, mijloace de transport, contabilitate, cheltuieli financiare aferente creditelor contractate de beneficiari în vederea realizării proiectului etc.

Cei care doresc să aplice la acest program trebuie să urmeze, obligatoriu, un curs de formare, pentru competențe antreprenoriale, în baza regulamentului stabilit de Ministerul Economiei.

Calendarul pentru Start-Up Nation 2025

Programul se va desfășura în două etape. În prima etapă se va depune documentația pentru înscrierea persoanelor fizice, pentru cursul antreprenorial obligatoriu și gratuit, iar după absolvirea cursului, se va depune documentația (cererea de finanțare) pentru obținerea finanțării nerambursabile.

Astfel, depunerea aplicațiilor pentru înscrierea la curs va începe în data de 15 aprilie. Cei care se înscriu trebuie să aibă semnătură electronică. De asemenea, un alt aspect important se referă la faptul că cei care au urmat în trecut cursuri acreditate, de competențe antreprenoriale – proiecte finanțate din fonduri europene, nu sunt eligibili în acest program, aspect controversat. În schimb, sunt eligibili cei care au mai fost sau sunt implicați în gestionarea unor afaceri.

Perioada de pregătire a proiectelor va fi aprilie – august, iar cea de depunere, mai – septembrie. Evaluarea și contractarea se vor desfășura în octombrie, iar implementarea efectivă la 12 luni, începând cu octombrie 2025.

Sfaturile „părintelui” Start-Up Nation, pentru viitorii antreprenori

Despre ediția din 2025 a Start-Up Nation 2025, Ziare.com a discutat cu Florin Jianu – fost ministru pentru Mediul de Afaceri, fost președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) – cel care a creat programul de sprijin pentru viitorii antreprenori, lansat în 2017.

Start-Up Nation se lansează într-o perioadă în care IMM-urile românești, pică pe capete, avertizează Florin Jianu. Astfel, e nevoie ca mediul antreprenorial autohton să fie sprijinit.

„E bine că acest program se lansează în contextul actual, în care vedem o scădere a apetitului antreprenorial, din partea cetățenilor români. Să ne aducem aminte, avem pentru prima oară în ultimii șase-șapte ani o situație în care sporul antreprenorial este unul negativ. Practic, vorbim despre mai multe firme care s-au închis decât cele care s-au deschis: 124.000 deschise, 147.000 închise, deci un spor negativ ce aproximativ 23.000 de firme românești”, a declarat „părintele” Start-Up Nation.

În procesul de evaluare al proiectelor va fi utilizată și inteligența artificială (AI), la nivel guvernamental, aspect pe care Florin Jianu în tratează cu scepticism.

„Nu sunt de acord cu evaluarea proiectelor, în baza inteligenței artificiale. Cred că această problemă va genera multe neajunsuri. Eu aș fi introdus un juriu format din antreprenori, reprezentanți ai mediului financiar, în niciun caz inteligență artificială”, a mai comentat economistul.

Florin Jianu are câteva sfaturi pentru cei care doresc să aplice pentru Start-Up Nation 2025.

„Dacă ar fi să ofer trei sfaturi, aș spune în primul rând, viitorul antreprenor să-și cunoască foarte bine business-ul și piața. În al doilea rând, să se pregătească pentru provocările antreprenoriatului. Al treilea, să construiască serios temeinic business-planul – e o chestiune care nu trebuie tratată superficial. În caz contrar, vor exista mari dificultăți în implementarea proiectului”, a mai punctat Jianu, pentru Ziare.com. (sursa)

Articolul precedentCât de bine este să fii tânăr în România? Chiriile sunt printre cele mai mici, iar salariul îţi ajunge pentru mulţi Big Mac. Dar la ce rămâne piaţa locală „repetentă“? (GRAFIC)
Articolul următorAurel Mohan (PSD): Alegem ”România Înainte” și votăm Crin Antonescu!