Ministrul Transporturilor şi prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu, a susținut miercuri, la Oradea, o conferință de presă în care a vorbit despre sprijinul masiv pe care Guvernul Ciolacu l-a acordat investițiilor în Bihor, enumerând, printre altele, ajutorul de stat de 100 de milioane de euro de la buget pentru ca firma finlandeză Nokian Tyres să deschidă o fabrică în județ, dar și investiții în spitale sau infrastructură, tot de la bugetul de Stat.

Trebuie spus faptul că toate județele concurează pentru investiții de la bugetul național, de aceea atenția guvernului Ciolacu pentru Bihor este notabilă.


2,7 miliarde de euro pentru bihoreni în guvernarea Ciolacu numai de la Ministerul Transporturilor! Citiți lista celor 19 proiecte la finalul acestui articol.


Grindeanu a menționat inclusiv drumul expres de la Oradea spre Biharia (autostrada A3), un proiect al Ministerului Transporturilor.

De asemenea, lărgirea la patru benzi a drumului Oradea-Nojorid este finanțată tot de Guvern, nu de CJ Bihor sau de consiliile locale.

Astfel de investiții, a spus Sorin Grindeanu, s-au putut face datorită unei majorități stabile în Parlament și a unui guvern stabil, care a făcut treabă.


citește și: Pasajul suprateran de pe Calea Borșului din Oradea deschis astăzi circulației este o investiție de 9 milioane de euro a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, condus de Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD


Legat de drumul expres Oradea-Arad, ministrul Transporturilor a anunțat că în această lună vor fi desemnați câștigătorii contractelor care vor realiza loturile 1 și 3, iar până la finalul anului va fi desemnat și câștigătorul contractului pentru lotul 2. Stadiul analizei, a precizat ministrul, a ajuns la oferta financiară, fiind deja efectuați pașii referitori la oferta tehnică.

După aceea, a spus Sorin Grindeanu, companiile vor putea începe lucrările efective de execuție, fără alte proceduri administrative.

O altă veste bună pentru bihoreni este aceea că ministrul Trasporturilor a transmis către CNAIR solicitarea locuitorilor din zona Suplacu de Barcău pentru realizarea unei legături cu viitoarea autostradă astfel încât întreaga zonă va avea acces la drumul de mare viteză

În ceea ce privește electrificare căii ferate de la Cluj spre Episcopia Bihor, prim-vicepreședintele PSD a spus că se lucrează foarte bine pe tot traseul, cu excepția unei singure porțiuni care necesită clarificări ce vor veni și ele în zilele următoare.

De altfel, de la conferința de presă, Sorin Grindeanu a plecat direct pe șantier pentru a face o nouă verificare a stadiului lucrărilor.

De la Oradea, ministrul Transporturilor a anuțat că în acest an în România vor fi date în circulație încă cinci noi loturi, pe Autostrada Moldovei, precum și drumul expres Craiova – Pitești în întregime.

Sunt șanse mari, a spus Sorin Grindeanu, ca întreaga centură de sud a Bucureștiului, cu profil de autostradă, să fie gata în 2024.

Liderul social-democrat a anunţat recent că ”astăzi, când vorbim, avem în lucru aproximativ 800 de km de autostradă sau drum expres în România”. ”Până la sfârşitul anului, până la încheierea mandatului la Ministerul Transportului, o să ajung cu numărul de kilometri pe care i-am dat eu în circulaţie cât am ocupat această funcţie, undeva 300 şi ceva spre 400 de km, România având vreo 1.200 de km în total”, a explicat Grindeanu.


Prin sprijinul său constant, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a contribuit la îmbunătățirea condițiilor de transport și mobilitate în județul Bihor.

Este vorba despre numai puțin de 19 proiecte majore și finanțări substanțiale de peste 13,7 miliarde lei (2,7 miliarde euro) în beneficiul bihorenilor.

Autostrăzi și drumuri expres recepționate

  1. Legătura Centura Oradea – Autostrada A3: 18,96 km, investiție de 649.6 milioane lei
  2. Varianta Ocolitoare Aleșd: 5,85 km, investiție de 89 milioane lei
  3. Drum de legătură între Municipiul Oradea și Comuna Sânmartin: 5,754 km, investiție de 217.1 milioane lei
  4. Varianta de ocolire Beiuș: 7,33 km, investiție de 320 milioane lei
  5. Pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal – Municipiul Oradea: 1,065 km, investiție de 56 milioane lei

Autostrăzi în lucru

  1. Suplacu de Barcău – Chiribiș: 26,35 km, din care 24,75 km pe raza județului Bihor, investiție de peste 1,05 miliard lei. Termen estimat de finalizare: martie 2026.
  2. Chiribiș – Biharia: 28,55 km, integral în județul Bihor; investiție de 934.4 milioane lei. Termen de începere: 5 mai 2025, cu o durată de execuție de 24 de luni.

Autostrăzi și drumuri expres în licitație

  1. Drum Expres Oradea – Arad: 134,63 km, din care 72,63 km pe raza județului Bihor; finanțare prin POIM 2014-2020 pentru proiectare, iar etapa de execuție prin Programul Transport 2021-2027. Valoarea proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de 10,1 miliarde de lei. Termen estimat pentru finalizarea licitației: decembrie 2024.

Proiecte realizate în parteneriat cu UAT-uri

  1. Lărgirea la patru benzi pe DN 19 (E671) la ieșirea din Oradea spre Biharia: 3,715 km, investiție de 36.6 milioane lei
  2. Lărgirea la patru benzi pe DN 79 (E671) între Oradea și Nojorid: 1,82 km, valoare de 23.4 milioane lei

Pasaje implementate în parteneriat cu CJ Bihor

  1. Pasaj denivelat pe DN 19 la intersecția cu Calea Bihorului: investiție de 49.2 milioane lei
  2. Pasaj denivelat pe Centura Oradea la intersecția cu Centura Oșorhei: 49.5 milioane lei
  3. Pasaj denivelat pe DN 79 în zona Aeroportului: valoare de 48.3 milioane lei
  4. Pasaj denivelat pe DN 79 la intersecția cu Centura Oradea: 49.3 milioane lei

Pasaje pietonale

  1. Pasaj pietonal pe Centura Oradea – Arena Sportivă: investiție de 13.8 milioane lei
  2. Pasaj pietonal pe Centura Oradea – DN 76: 11 milioane lei
  3. Pasaj pietonal pe Centura Oradea – Strada Czaran Gyula (Ioșia): 14.3 milioane lei
  4. Pasaj pietonal pe Centura Oradea – Strada Apateului: 15.6 milioane lei

Variante de ocolire în pregătire

  1. Varianta de ocolire Valea lui Mihai: 7,83 km.

(articol susținut de PSD Bihor – CMF 11240017)

Articolul precedentMarcel Ciolacu: Facem pasul final spre majorarea salariului minim, la 4.050 de lei, din 1 ianuarie