Agenția de Dezvoltare Locală Oradea nu știe nimic!

profit.ro: O rețea de furnizori de componente auto ai BMW caută peste 10 hectare de teren pentru a-și construi spații de producție în zonele Arad și Oradea, cu scopul deservirii fabricii BMW din Debrecen (Ungaria), a cărei construcție a început la 1 iunie, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Fabrica BMW din Debrecen reprezintă o investiție de 1 miliard euro pierdută de România.

Rețeaua de furnizori ar fi interesată de semnarea unui parteneriat public-privat cu autoritățile locale, un potențial punct de interes fiind un parc industrial de lângă Oradea, unde există pregătit teren pentru o astfel de investiție, spun aceleași surse

Procesul de selecție a terenului este unul delicat, fiind vorba despre o competiție între România și Ungaria, spun alte surse. 

„Nu am informații referitor la existența unei astfel de cereri în piață, dar am avea spații suficiente pentru a o întâmpina. Nu avem discuții concrete în acest sens“, spune, pentru Profit.ro, Alina Silaghi, directorul general al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea.

ZF.ro: Infrastructura rutieră şi feroviară, reţeaua de furnizori deja prezentă, spaţiul Schengen, dar şi calitatea vieţii din Debrecen au fost motivele pentru care BMW a ales Ungaria şi nu România pentru investiţia de 1 mld. euro. România însă poate atrage noi furnizori.

România poate însă atrage noi furnizori ai BMW, iar cei deja existenţi pot livra componente către viitoarea uzină a grupului german de la Debrecen.

„Noua uzină reprezintă o investiţie pe termen lung şi va avea toate secţiile necesare. BMW are deja în Ungaria şi România o bază de furnizori, iar acum vom avea şi o re­ţea nouă. Va urma demararea proce­sului de recrutare a celor 1.000 de noi angajaţi.

România este o sursă de an­gajaţi care să lucreze cu noi şi pentru noi, inclusiv când vine vorba de furnizori. Nu BMW decide unde va instala furnizorul capacitatea de producţie.

Noi le cerem produsele, iar ei decid unde vor amplasa fabrica, iar la final ne dau cea mai bună ofertă“, a declarat Milan Nedeljkovic, membru al consiliului de adminis­traţie al BMW AG, responsabil pentru producţie, în cadrul unei con­ferinţe de presă la o întrebare adre­sată de ZF după evenimentul care a marcat punerea pietrei de te­me­lie a viitoarei uzine de la Debrecen. (Bogdan Alecu)

puteți cititi articolul întreg pe ZF.ro

Articolul precedentCe spune Alexandru Rafila despre primul caz de variola maimuței, apărut în Ungaria
Articolul următorOPINII. Despre vaccin. În loc de epilog al pandemiei?