Partidele de dreapta și cele eurosceptice sunt pregătite să crească la următoarele alegeri europene în detrimentul partidelor de centru, arată analiza exclusivă a sondajelor efectuate de Divizia de cercetare și analiză a publicației Politico.
Dacă alegerile ar avea loc astăzi, conservatorii și reformiștii europeni de dreapta (ECR) ar deveni al treilea grup ca mărime din Parlamentul European – la egalitate cu cel de centru Renew – cu 89 de locuri.
Acest lucru ar reprezenta un câștig masiv de 23 de locuri de la alegerile din 2019 pentru ECR, cândva eurosceptic – sediul partidului naționalist de guvernământ Lege și Justiție -, cea mai mare parte a creșterii venind de la Frații Italiei de extremă-dreapta ai premierului italian Giorgia Meloni.
În mod similar, grupul de extremă dreapta din Parlamentul European, Identitate şi Democraţie (ID), ar obţine succese considerabile, fiind cotat cu 77 de locuri.
Analiza POLITICO arată că Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, şi-ar păstra locul de cel mai mare grup din Parlament, în ciuda unei pierderi preconizate de 12 locuri, ceea ce l-ar duce la 165 de mandate.
Grupul Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), de centru-stânga, ar câştiga chiar două locuri păstrându-şi însă poziţia de al doilea grup din Parlament European, cu 145 de mandate.
Cei mai mari perdanţi ai alegerilor ar fi Verzii, care ar păstra doar 48 de locuri, o pierdere de 24 de locuri, în timp ce grupul Stângii ar câştiga opt locuri, dar ar rămâne cel mai mic grup din Parlament, cu 45 de locuri.
Europenii se vor prezenta la urne în perioada 6-9 iunie anul viitor pentru a-i alege pe cei 705 de europarlamentari care îi reprezintă la Bruxelles. Numărul de deputați europeni va crește la 720 pentru alegerile din 2024, dar, întrucât modificările trebuie să fie aprobate oficial de Consiliul European și de Parlamentul Europeani, estimările sondajelor se bazează pe un scenariu de 705 de locuri.
Aceste proiecții de locuri se bazează pe sondajele naționale privind intenția de vot, agregate în Sondajul de sondaje al POLITICO, ținând cont de sistemul actual al fiecărei țări de alocare a locurilor în Parlament.
Divizia de cercetare și analiză a POLITICO s-a consultat, de asemenea, cu experți pentru a atribui noi legiuitori europeni neafiliați grupurilor lor probabile. (sursa)