Principalul partid de centru-stânga al Austriei a câștigat alegerile regionale de la Viena, in care extrema dreaptă a pierdut mai mult de două treimi din sprijin.

Nici fostul lider al Partidul Libertăţii (FPOe) Heinz-Christian Strache, care a demisionat în 20019 după un scandal de proporții, nu a reușit marea revenire politică, așa cum spera.

Așa numitul scandal ”Ibiza„ parea că s-a stins, iar Heinz-Christian Strache a revenit in politică, formând un nou partid, scrie Politico.

El a demisionat anul trecut, după ce în presa germană au apărut imagini în care era surprins, în Ibiza, promițând contracte publice unei miliardare ruse în schimbul unor donaţii. În imagini puteau fi identificaţi Strache şi colegul său de partid, Johann Gudenus, care stăteau de vorbă, în iulie 2017 – cu numai câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din Austria, la care extremiştii de dreapta din FPÖ au obţinut locul trei în preferinţele electoratului, cu o tânără ce pretindea a fi nepoata unui miliardar rus. Ulterior, s-a spus că întâlnirea a fost practic o înscenare.

Acum însă, Strache, aflat în continuare sub ancheta autorităților austriece, a fost cap de listă, din partea partidului pe care l-a creat, la alegerile locale de duminică, pentru Consiliul municipal al Vienei.

Mai mult, Strache era cotat în sondaje cu șanse mari de a obține suficient sprijin electoral pentru a depăși pragul de 5% necesar intrării în Consiliul Municipal.

Revenirea s-a datorat, după cum scrie Politico, și faptului că subiectul migrației a revenit în centrul dezbaterilor politice, după incendiul din tabăra de refugiați Moria, de pe insula grecească Lesbos. Aproximativ 30% din populația de 1,9 milioane a Vienei este formată din străini, majoritatea din state musulmane.

Într-un videoclip de campanie, Strache, așezat într-o cafenea din Viena, susține că în acest oraș european copiii au devenit „o minoritate în propria lor patrie” ca urmare a migrației musulmane. În finalul videoclipului, Strache este întrerupt de chemarea la rugăciune a unui muezin. „Destul”, strigă politicianul.

Deși e considerată o strategie fumată, Strache și-a construit cariera pe o astfel de retorică și își cunoaște publicul.

„Toată lumea a exclus o coaliție cu Strache”, spunea înainte alegerilor, Markus Wölbitsch, lider al Partidului Poporului (OVP), candidat pe listele pentru Viena. Așa că oferta mea pentru alegători este că, dacă doriți un partid care guvernează la nivel federal și, sperăm, și la Viena, atunci votul trebuie dat ÖVP.

Conform primelor estimări anunțate de Institutul de sondare a opiniei publice SORA, la scrutinul de duminică Partidul Social-Democrat (SPO) a câștigat 41,7% din voturi și ar putea forma o coaliție cu conservatorii clasați pe locul doi cu 18,7% sau să-și reia coaliția cu Verzii, clasați pe locul trei cu 14,6%, sau cu Liberalii, care au întrunit 8,1% din voturi. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.