Florian Bodog: Săptămâna trecută, Curtea de Apel Oradea a hotărât suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice prin care se admite cererea formulată de o firmă specializată din Oradea, care nu a fost validată de Administrația Fondului de Mediu (AFM). Firma respectivă a reclamat faptul că AFM nu a respectat prevederile Ghidului de finanțare aprobat prin ordin al Ministerului Mediului și nici propriile instrucțiuni tehnice în materie.
Proprietarul firmei respective a mai reclamat și faptul că:
– Nu a fost respectată legea în vigoare prin care o instituție publică nu poate solicita un document emis de către o altă instituție publică;
– AFM nu s-a prezentat la înfățișările din cadrul procesului;
– Nu a prezentat în instanță dovada trimiterii unui simplu e-mail – variantă care ar fi oprit orice procedură de blocare a Programului.
”Ne-au tratat cu aceeași superficialitate cu care ne-au obișnuit deja”, a declarat proprietarul companiei.
Având în vedere această problemă gravă – care afectează peste 90000 de familii care așteaptă să-și instaleze panouri fotovoltaice – am adresat o întrebare parlamentară Ministerului Mediului în care am solicitat să mi se comunice procedurile defectuoase care au dus la blocarea în instanță a Programului dar și măsurile concrete care au fost luate pentru a evita repetarea unei astfel de situații, în condițiile în care participanții vorbesc despre o superficialitate cronică. (sursa)
PS: Ulterior, alți patru instalatori, din județe diferite ale României, au dat în judecată AFM, reclamând același lucru ca și firma din Oradea: nu au fost incluși în listele de instalatori agreați într-un mod eronat.