Marea Britanie ar trebui să formeze o “armată de cetățeni” pregătită să lupte în viitor într-un război terestru, a declarat șeful armatei britanice.

Potrivit BBC News, generalul Sir Patrick Sanders a avertizat că o simplă creștere a forțelor de rezervă “nu va fi suficientă”.

El a evidențiat amenințarea din partea Rusiei și a subliniat măsurile luate de alte națiuni europene pentru a-și pune populația pe “picior de război”.

De asemenea, el a cerut să se facă mai mult pentru echiparea și modernizarea forțelor armate britanice.

În discursul ținut la o conferință privind vehiculele blindate, generalul Sir Patrick nu a adus argumente în favoarea conscripției – prin care bărbații în vârstă de luptă trebuie să se înroleze în armată – ci a pus bazele unei chemări voluntare în caz de izbucnire a unui război.

El a vorbit despre necesitatea ca “generația de dinaintea războiului” din Regatul Unit să se pregătească pentru posibilitatea unui război și a spus că aceasta este o “întreprindere a întregii națiuni”.

Nu este prima dată când generalul Sir Patrick avertizează asupra amenințării tot mai mari a războiului și își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de pregătire a Marii Britanii.

Miercuri, șeful demisionar al Statului Major General al Marii Britanii (CGS) a declarat că războiul Rusiei din Ucraina a fost mult mai mult decât o simplă capturare de teritoriu, afirmând că este vorba despre înfrângerea sistemului nostru și a modului nostru de viață.

El a susținut deja să se revină asupra reducerilor recente ale dimensiunii armatei. Aceasta este acum o forță profesionistă de aproximativ 73.000 de oameni, față de aproximativ 100.000 în 2010.

În discursul său, el a spus că Marea Britanie are nevoie de o armată proiectată să se extindă rapid.

“În următorii trei ani, trebuie să fie credibil să vorbim de o armată britanică de 120.000 de oameni, incluzând rezerva noastră și rezerva strategică. Dar acest lucru nu este suficient”, a spus el, care a cerut, de asemenea, să se facă mai mult pentru modernizarea și echiparea forțelor armate.

Nu vom fi imuni și, ca generație de dinainte de război, trebuie să ne pregătim în mod similar – și acesta este un demers al întregii națiuni“, a spus el.

“Ucraina ilustrează în mod brutal faptul că armatele regulate încep războaiele; armatele cetățenești le câștigă. Dar am mai fost aici și înainte, iar forța de muncă singură nu creează capacitate”.

El a evidențiat măsurile luate în țări precum Suedia și Finlanda – unde amenințarea Rusiei este tot mai accentuată – pentru a pune națiunile lor pe picior de război.

Și alți comandanți militari de rang înalt din NATO au făcut recent apel la alianță să se pregătească pentru un potențial conflict.

Astfel de avertismente îi fac pe politicieni să fie nervoși.

Ca răspuns la discursul generalului Sir Patrick, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic a declarat că scenariile ipotetice ale unui potențial conflict viitor nu sunt utile și a exclus orice mișcare către un model de recrutare pentru armată.

Un parlamentar conservator de rang înalt a declarat pentru BBC că nu crede că premierul Rishi Sunak apreciază pe deplin amenințarea reprezentată de Rusia.

Parlamentarul a spus că acest lucru s-ar putea datora faptului că prim-ministrul, când era copil, nu a experimentat amenințarea existențială reprezentată de vechea Uniune Sovietică în timpul Războiului Rece.

Generalul Sir Patrick a declarat că națiunea nu își poate permite să facă aceleași greșeli ca în 1914, când nu a reușit să perceapă escaladările care au dus la Primul Război Mondial.

El a spus că în ultimii 30 de ani armata și-a înjumătățit dimensiunile, cu o reducere de 28% în ultimii 12 ani, dar a adăugat că, în ciuda provocărilor în materie de recrutare, cererile de înscriere în armată au fost la cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani.

Generalul Sir Patrick a fost un critic vocal al reducerilor numărului de trupe și al cheltuielilor militare și va fi înlocuit în funcția de CGS în iunie de către generalul Sir Roly Walker.

El nu a fost singurul care a criticat reducerile, fostul general CGS, Lord Dannatt, afirmând săptămâna trecută că Marea Britanie riscă o repetare a anilor 1930 dacă nu investește mai mult în forțele sale armate.

Sursa: BBC NEWS

Articolul precedentDincolo de faptul că vom trimite la Bruxelles 33 de oameni care vor deveni semi-milionari în euro până în 2029, ce alegem, de fapt în 9 iunie?
Articolul următorSecretar de stat în Ministerul Sănătății: Antibioticele care se eliberează pentru situaţii de urgenţă sunt cele de primă intenţie, cele care pot duce cel mai puţin la rezistenţa antimicrobiană/ Nu vom retrage acest ordin