agro-tv.ro: Un consultant bun trebuie să rămână alături de fermier pe tot parcursul implementării proiectului, precum și în perioada de monitorizare, spune directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Dorin Opreanu.

”Eu am văzut un lucru de când sunt în AFIR. Consultantul bun merge din recomandare în recomandare. Fermierii care sunt mulțumiți de consultanții lor, îi recomandă și altor fermieri. (…) Treaba fermierului este să lucreze pământul, nu să scrie proiecte. Este nevoie de consultanți.

O parte din consultanți, cei care nu sunt buni, au luat banii și la revedere. Trei ani de zile, cât ține proiectul, un consultant bun ar trebui să stea lângă fermier. E adevărat că în anul următor are și alți fermieri, alți clienți, dar nu îl părăsești pe fermier până când nu închide proiectul. Ca să nu mai zic că ar trebui să rămână și în perioada de monitorizare”, a precizat directorul AFIR în emisiunea Agrostrategia, la TVR1.

Potrivit lui Dorin Opreanu, există cazuri de fermieri care vor să treacă pe o altă formă de organizare, astfel că își radiază firmele existente și sunt nevoiți să dea toți banii pe care i-au primit de la AFIR înapoi. Astfel de cazuri ar putea fi evitate printr-o monitorizare mai atentă din partea unor consultanți profesioniști.

Ne confruntăm cu o problemă pe care am întâmpinat-o în țară și am rugat colegii de la fiecare oficiu județean să sune beneficiarii, să nu se mai radieze de la ONRC. (…) Noi monitorizăm și urmărim radierile, iar unii beneficiari se radiază în timp ce încă erau în monitorizare. Știți ce se întâmplă? Trebuie să dea toți banii înapoi. Este o tragedie; ei încă lucrează, au implementat corect proiectul, dar mai aveau de așteptat până să poată face radierea. (Ionuț Fîntînă)

Articolul precedentSindicatul Europol a publicat video-ul cu Nicușor Dan care a traversat cu fetița în brațe printr-un loc nepermis. „Nu face ca Nicușor” (VIDEO)
Articolul următorTop Taste Atlas: Mâncarea românească, pe locul 4 în lume